Nyheter

Åskoväder på väg in över Skåne – SMHI: Finns chans till regn

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Ett åskoväder från Tyskland har börjat röra sig in över Skåne under onsdagsförmiddagen. I samband med detta kan det förekomma en del skurar, men hur mycket regn som är att vänta är svårt att svara på, menar SMHI.

Många håller tummarna för regn när ett åskoväder från kontinenten har börjat röra sig norrut mot Skåne under onsdagen.

– Tidigt under morgonen hade vi en kraftig cell med mycket åska, det är den som nu har lämnat Tyskland och är på väg upp mot Skåne, berättar Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Under förmiddagen har det redan börjat mullra kring Falsterbohalvön. Ovädret har börjat röra sig i en nordvästlig riktning men väntas beröra hela sydkusten. Hur mycket regn det kan bidra med är däremot oklart.

– Det kan förekomma en del skurar. Det är svårt att prata om mängder eftersom det blir stora lokala variationer. Det finns platser som knappt kommer få något regn alls och andra som kan få ganska mycket, säger Jon Jörpeland.

Längre fram i veckan finns dock nytt hopp.

– Framförallt är det fredagen som skulle kunna ge något i form av nederbörd, då vi har ett lågtryck som rör sig från sydväst över Skandinavien. I dagsläget ser det ut att komma regn framförallt i form av skurar, även här kan det bli stora lokala variationer men det kommer i alla fall beröra stora delar av Skåne.

I samband med fredagens lågtryck får vi också lägre temperaturer.

– Lågtrycket knuffar undan den riktigt heta luften som ligger kvar över Sverige i dag och i morgon torsdag. Då sjunker temperaturen ganska snabbt, framför allt under lördag och söndag då det väntas mer normala sommartemperaturer på mellan 20 och 25 grader.