Annons

Åtalad katalan får inte sitta i EU-parlamentet

Spaniens högsta domstol hindrar Kataloniens förre vicepresident Oriol Junqueras att inta sin plats i EU-parlamentet.
Spanien • Publicerad 14 juni 2019
Den åtalade Oriol Junqueras, partiledare för det katalanska separatistpartiet ERC, hindras nu från att sitta i EU-parlamentet. Arkivbild.
Den åtalade Oriol Junqueras, partiledare för det katalanska separatistpartiet ERC, hindras nu från att sitta i EU-parlamentet. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Junqueras är en av de katalanska ledare som frihetsberövades efter det misslyckade försöket att göra Katalonien självständigt hösten 2017. Rättegången mot dem avslutades i onsdags. Domen kommer i höst.

Junqueras valdes in i EU-valet den 26 maj som toppkandidat för den regionala partigruppen EFA (Europeiska fria alliansen). Men Högsta domstolen (HD) beslutar nu att han inte får lämna fängelset på måndag för att avlägga den trohetsed till konstitutionen som spanska politiker måste avlägga för att få sitta i EU-parlamentet.

Annons

HD befarar att den pågående rättsprocessen skulle försättas "I oåterkallelig fara" om myndigheterna skulle släppa iväg Junqueras till Bryssel.

Han är åtalad för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel och riskerar fängelse i 25 år.

Junqueras, som är partiledare för ERC (Kataloniens republikanska vänster), valdes också in i kongressen, spanska parlamentets underhus, i valet den 28 april. HD gav honom och tre andra permission, dels för att ta emot sina ledamotskreditiv, dels för att närvara vid öppningsceremonin. Därpå avstängde kongressens talman alla fyra, med hänvisning till deras rättsstatus som åtalade.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons