Nyheter

Minst elva döda i italiensk flodvåg

Italien Artikeln publicerades
Räddningsmanskap i Raganelloravinen i södra Italien.
Foto: Francesco Capitaneo
Räddningsmanskap i Raganelloravinen i södra Italien.

Minst elva människor har omkommit i en kraftig flodvåg som dragit fram i en ravin i södra Italien. Tolv är skadade och minst fem saknas fortfarande, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Tjugotre personer, varav två barn, har räddats i nationalparken Pollino i regionen Kalabrien, som är populär bland vandrare. Tolv av dem skadades i flodvågen, som orsakats av kraftiga regn i en bergsravin.

– Flodvågen kom helt plötsligt. Vi hade inte tid att reagera eller göra någonting, så jag hade bara tur att jag klarade mig, säger en gråtande nederländsk turist till tidningen Corriere della sera.

– Det är helt otroligt. Helvetet. Jag är helt utan ord och kan inte sluta gråta över de som inte hade lika tur som jag, tillägger turisten.

De mest allvarligt skadade personerna har förts med ambulanshelikopter till sjukhus i staden Cosenza.

Minst åtta personer omkom när ett vattendrag svämmade över i en nationalpark i Kalabrien i södra Italien.
Minst åtta personer omkom när ett vattendrag svämmade över i en nationalpark i Kalabrien i södra Italien.

Det är oklart hur många som fortfarande saknas efter händelsen. Räddningsmanskap har under natten tagit sig ned i den kilometerdjupa ravinen med hjälp av rep för att söka efter fler människor.

– Några av offren var ute på guidade turer, men andra hade tagit sig ut på egen hand, vilket gör det svårt att veta hur många som saknas, säger borgmästaren Mimmo Lo Polito till tidningen.

– Ravinen fylldes med vatten på väldigt kort tid och de här människorna slungades ut som kulor. De hamnade runt tre kilometer längre ned i dalen, säger Carlo Tansi vid räddningstjänsten i Kalabrien till Rai News.

Minst tio människor har omkommit i den kraftiga flodvågen i södra Italien. Sökandet efter överlevande fortsätter under natten.
Foto: KONTROLAB
Minst tio människor har omkommit i den kraftiga flodvågen i södra Italien. Sökandet efter överlevande fortsätter under natten.

Samtliga offer tros vara italienska turister.

– Det är väldigt svår terräng som är full av hinder på grund av områdets utformning, säger Eugenio Facciolla, åklagare i regionhuvudstaden Catanzaro, enligt Reuters.

Han uppger att räddningspersonal under natten har arbetat med strålkastare och försökt hitta områden där människor kan ha överlevt efter att ha landat på små landremsor eller öar i vattendraget.

Nationalparken Pollino i regionen Kalabrien har en dalgång på cirka 13 kilometer som omges av ungefär 600 meter höga stenväggar.

fakta

Fakta: Tidigare naturkatastrofer i Italien

April 2018: En stor lavin går i norra Italien. Två personer omkommer.

September 2017: Våldsamma översvämningar i den italienska kuststaden Livorno i Toscana dödar sex personer. Omkring 260 millimeter regn faller på bara två timmar.

Augusti 2017: Jordbävning på turistön Ischia. Två personer omkommer och 40 skadas.

Januari 2017: 29 personer omkommer i en lavin i Abruzzoregionen. Lavinen utlöses av en jordbävning och är så kraftig att den flyttar en stor del av en fyravåningsbyggnad över tio meter.

Augusti 2016: Omkring 300 människor mister livet i ett jordskalv tio mil norr om Amatrice. Skalvet har en magnitud på 6,2 och känns ända till huvudstaden Rom.

Visa mer...