Nyheter

Aviciis musikaliska arv lever vidare

Musik Artikeln publicerades
Avicii 2016 på Tallriken i Pildammsparken i Malmö.
Foto: Björn Lindgren/TT
Avicii 2016 på Tallriken i Pildammsparken i Malmö.

Tim Bergling, mer känd som artisten Avicii, är död. Den svenska superstjärnan hyllas och sörjs av artister världen över.

"Så sorgligt. Så tragiskt. Farväl kära rara Tim", skriver Madonna på Instagram.

Han beskrivs som en av Sveriges största musikexporter och en innovatör som vågade blanda olika genrer på ett unikt sätt. Trots att han valde att lämna sin karriär så som den såg ut när han stod på toppen, var det kärleken till musiken som var hans starkaste signum. Nu sörjer en hel musikvärld Tim "Avicii" Bergling men – som Sebastian Ingrosso skriver på Twitter hans musik kommer att leva vidare.

– Han gjorde den elektroniska dansmusiken så himla bred på ett sätt som vi nog inte hade sett förut, säger P3-programledaren Tina Mehrafzoon till TT.

Hon beskriver det symboliska i producenten Diplos hyllning på Instagram där han bland annat skriver att Avicii "öppnade upp dörrar och satte trender".

– Även om han inte var det då, så är Diplo nu en artist som själv tar in mycket inspiration från andra genrer och är lekfull i sina produktioner, och jag tänker att det kanske var Avicii och hans countryinfluenser som inspirerade Diplo, säger Mehrafzoon.

Hon tror att Aviciis passion för musik lämnade spår hos dem han arbetade med.

– Den här killen hade alltid med sig datorn. Han höll alltid på, han ville bara göra musik hela tiden och allt annat runt omkring musiken var nog ointressant för honom egentligen, säger hon och fortsätter:

– Alla som har jobbat med honom beskriver honom som en väldigt snäll kille. Och snäll i kombination med hög arbetsmoral och talang och passion – vem skulle inte tycka om en sådan person?

Efter att ha slagit igenom stort 2011 med singeln "Levels" som blev en världshit följde turnéer jorden runt under flera år. 2016 meddelade plötsligt den svenska världsstjärnan i ett öppet brev på sin hemsida, att han skulle sluta turnera och spela live efter årets slut. Han förklarade att han lärt känna sig själv bättre och insett att det finns så mycket mer han vill göra med sitt liv.

"Jag vet att det är en välsignelse att få resa runt hela världen och uppträda, men jag har för lite över för det liv som den verkliga personen bakom artisten lever", skrev Avcii.

Han var dock noga med att påpeka att han "aldrig kommer att lämna musiken".

I augusti förra året släppte han ep:n "Avici" och sade i en intervju med Pete Tongs i brittiska BBC 1 att han var sugen på att turnera igen. Han berättade även att han, som efter flera års jätteturnéer hade drabbats av hälsoproblem, mådde bättre än på länge.

– Jag mår jättebra. Det här är första året på åtta år eller så som jag har känt att jag har kunnat leva normalt. Det har verkligen varit coolt att ha haft ett år ledigt, sade han då.

– Det första jag gjorde var att åka till Afrika i tre månader. Jag hade ingen mobiltelefon eller något.

På Twitter skriver Sebastian Ingrosso, från Swedish House Mafia:

"Jag finner inte ord men vad jag kan säga är att vi var ett gäng unga killar i Sverige med stora drömmar och Tim inspirerade oss alla och miljoner andra. Vila i frid min broder, din musik kommer att leva vidare för evigt".

I ett pressmeddelande minns Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia Aviciis spelning på deras bröllopsfest:

"Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom och beundrade honom som artist och den fina person som han var. Han gjorde vårt bröllop oförglömligt med sin fantastiska musik", skriver de.

Efter bröllopsspelningen 2015 lade Avicii ut en bild på sig och det kungliga brudparet på Instagram. "Tack så mycket för en fantastisk upplevelse och för att jag fick vara med på er speciella kväll", hälsade han.

Även statsminister Stefan Löfven skriver om Avicii i ett inlägg på Instagram :

"Han var ett av Sveriges största musikunder i modern tid."

Filmaren Levan Tsikurishvili följde Avicii jorden runt under tre år och i höstas hade filmen "Avicii: True stories" premiär. Den beskrevs på sina håll som ett närgånget porträtt av en världsstjärna på väg mot ett sammanbrott och visade upp mer panikångest, scenskräck och hälsoproblem än fest och flärd.

Levan Tsikurishvili var med när Avicii skrev brevet som sedan kablades ut av nyhetsmedier världen över med nyheten om att han skulle sluta turnera.

– När han satt och skrev brevet... Jag förstod vad det var och det var väldigt emotionellt. Men jag förstod ändå inte riktigt vad jag spelade in, jag förstod inte vikten av det, berättade Levan Tsikurishvili i en intervju för TT.

”Familjen är förkrossad och vi ber er att visa hänsyn och lämna dem ifred i denna svåra tid. Inga fler uttalanden kommer att göras", skriver hans presskontakt Ebba Lindqvist i ett pressuttalande.

Avicii hittades i Muscat i Oman på fredag eftermiddag lokal tid. Han blev 28 år.

Fakta

Avicii

Född den 8 september 1989 i Stockholm som Tim Bergling. Son till skådespelerskan Anki Lidén och halvbror till programledaren och skådespelaren Anton Körberg.

Karriär: Började göra musik i mitten av 2000-talet och släppte sina första singlar 2010. Samarbetade med David Guetta på singeln "Sunshine" 2011. Slog igenom stort samma år med singeln "Levels" som blev en världshit och utsågs till årets låt på Grammisgalan samt nominerades till en amerikansk Grammy.

Debutalbumet "True" kom 2013. Singeln "Wake me up" med Aloe Blacc blev året därpå den mest spelade låten på Spotify någonsin. Andra albumet "Stories" kom 2015.

Under 2016 meddelade Avicii att han skulle sluta turnera och spela musik live. Han lovade dock att fortsätta göra musik.

2017 släppte han ep:n "Avici".

Visa mer...