Annons

Begravningsfölje attackerades – många döda

Ett uppmärksammat massmord i Nigeria har fått president Muhammadu Buhari att beordra militären att oskadliggöra angriparna.
Utspelet i statlig tv kommer sedan terrorrörelsen Boko Haram uppges ha attackerat ett begravningsfölje i en by i delstaten Borno.
Nigeria • Publicerad 28 juli 2019
Nigerias president Muhammadu Buhari (klädd i vitt). Arkivbild.
Nigerias president Muhammadu Buhari (klädd i vitt). Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Jihadisterna ska ha anlänt på motorcyklar och öppnat eld mot de sörjande i lördags. Enligt de inledande uppgifterna dödades minst 23 människor. Blodbadet ska ha inträffat vid en by i närheten av staden Maiduguri.

På söndagen sade dock ordföranden för det lokala styret där attacken ägde rum att 65 människor dödades och att 10 skadades. Men minst 42 av dödsoffren ska ha krävts då lokalbor drabbade samman med jihadisterna.

Annons

Om dödstalet inräknar Boko Haram-medlemmar står inte klart.

Uppgifter från nigerianska myndigheter och inhemska medier är ofta osäkra och inte sällan sprids motstridig information.

Boko Haram har bedrivit ett krig mot den nigerianska regeringen i ett årtionde. Men terrorrörelsen attackerar också regelbundet civila. Över 27 000 människor har dödats och 1,8 miljoner människor har flytt sina hem sedan Boko Haram tog till vapen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons