Annons

Behandling för män som slår kvinnor byts ut

Brott • Publicerad 16 december 2019
Kriminalvårdens vanligaste behandlingsprogram för män som slår sin kvinnliga partner byts ut. Arrangerad bild av man som slår kvinna.
Kriminalvårdens vanligaste behandlingsprogram för män som slår sin kvinnliga partner byts ut. Arrangerad bild av man som slår kvinna.Foto: Anders Wiklund/TT

Kriminalvården fasar nästa år ut ett behandlingsprogram för män som slår sin kvinnliga partner. Programmet Idap har använts i 15 år – trots att studier har visat att återfallsfrekvensen är för hög, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio.

Enligt en studie från 2012 återföll 15 procent av de som genomgått Idap, jämfört med 19 procent i en grupp som inte fått behandlingen. I en studie från 2016 visade det sig att 24 procent som behandlats återföll i våldsbrott, inklusive relationsvåld.

Annons

– Det minskar återfallen, men det är på väldigt liten nivå, det vill säga det är för liten minskning, säger Martin Lardén som är programansvarig på Kriminalvården, till SR.

Samtidigt säger han att programmet, som nu byts ut mot ett annat, är det bästa man haft hittills.

2010–2018 har drygt 2 800 personer fått behandlingen, till en kostnad på över 65 miljoner kronor, enligt statistik från Kriminalvården, rapporterar Kaliber.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons