Annons

Bevattningsförbud i hela kommunen: ”Vi måste använda vattnet på rätt sätt”

Från och med i dag, den 1 juli, råder bevattningsförbud i hela Simrishamns kommun.
Därmed är det nu förbjudet att vattna med dricksvattnet.
Simrishamn • Publicerad 1 juli 2019 • Uppdaterad 2 juli 2019
Slutvattnat med trädgårdsslangen. Nu måste Simrishamns kommun och dess invånare spara på vattnet. Arkivbild.
Slutvattnat med trädgårdsslangen. Nu måste Simrishamns kommun och dess invånare spara på vattnet. Arkivbild.Foto: Jens Meyer

Nu är det stopp för vattning av gräsmattor, fotbollsplaner och andra större ytor med vattenspridare eller slang. Tvätt av fasad, altan, bil och båt är också förbjudet. Kommunen uppmanar också invånarna att inte använda högtryckstvättar som drar mycket vatten.

– Hela Sverige står inför en risk. När dricksvattnet används till bevattning under sommaren räcker vattnet inte till, säger Johan Persson, VA-chef på Simrishamns kommun.

Annons

Den gångna helgen fick boende i Brantevik känna på konsekvenserna när vattnet i kranarna sinade. Vad som först troddes vara en läcka visade sig bero på överanvändning.

Under förbudet får krukväxter vattnas sparsamt med vattenkanna men allra bäst är om man sparar regnvatten att vattna med. Bryter man mot förbudet finns alltså risk att dricksvattnet inte räcker till i sommar.

Kommunen påpekar att detta kan drabba de allra känsligaste invånarna, på skolor, äldreboenden och sjukhus. Hur länge förbudet kommer pågå vet man inte i nuläget, det beror bland annat på sommarvädret.

– Får vi en dålig sommar så kan förbudet bli kort och vice versa. Men i grunden handlar det om att vi måste använda vattnet på rätt sätt. Det brukar bli ett bra genomslag när vi går ut med bevattningsförbud, säger Johan Persson.

Han säger att kommunen parallellt arbetar med att säkra upp tillgången till vatten och 2023 är planen att börja köpa vatten från Ystads vattenverk i Glemmingebro.

På Simrishamns nya reningsverk pågår också tester för att se hur rent avloppsvattnet kan bli. Än så länge skickas det renade vattnet ut i havet men i framtiden kan det komma att återanvändas, till att börja med till bevattning.

– Det är i sin linda och inga beslut är tagna. Det görs provtagningar för att i första hand kunna garantera vattnets kvalité för Östersjön, därefter kan man titta på alternativa användningsområden.

Vattenkanna är okej – men allra helst ska den fyllas med regnvatten.
Vattenkanna är okej – men allra helst ska den fyllas med regnvatten.Foto: Hasse Holmberg

Tips!

Tänk på detta – och spara vatten

• Diska inte under rinnande vatten. Vid diskning under rinnande vatten i tio minuter kan det gå åt hela 100 liter vatten. Använd balja så kan du återanvända vattnet.

• Vid diskning i diskmaskin, se till att fylla diskmaskinen ordentligt.

• Fyll tvättmaskinen när du ska tvätta och välja tvättprogram efter behov.

• Fyll en tillbringare och ställ i kylen när du vill ha kallt vatten.

• Kolla efter läckor, droppande kranar eller slangar.

• Välj att duscha istället för att bada i badkar. Ett badkar rymmer cirka 140-200 liter vatten.

• Duscha snabbt, stäng kranen när du schamponerar och tvålar in dig.

• Låt inte oanvänt dricksvatten bara rinna ut när du borstar tänderna eller vid rakning.

• Laga rinnande toaletter, droppande kranar och läckande ledningar och rör.

• Tvätta inte bilen, husvagnen eller husbilen hemma. Kör till en miljötvätt istället.

• Samla så mycket regnvatten i kar och tunnor du behöver för bevattning av både trädgården och växter inomhus.

• Om du vattnar med regnvatten på morgon eller kväll så avdunstar inte vattnet så fort.

• Om du planerar att plantera en ny häck eller nya träd och buskar i trädgården – vänta till hösten eller våren då det inte krävs lika mycket bevattning.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons