Annons

Brexit – det här händer nu

Vad innebär lördagens omröstning i det brittiska parlamentet, hur påverkar bakslaget premiärminister Boris Johnson och vad händer egentligen härnäst? Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge, reder ut.
Storbritannien • Publicerad 20 oktober 2019
Boris Johnson gick på en nit under lördagen, men redan på måndag vill Storbritanniens premiärminister lägga fram sitt brexitförslag igen.
Boris Johnson gick på en nit under lördagen, men redan på måndag vill Storbritanniens premiärminister lägga fram sitt brexitförslag igen.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Vad betyder lördagens brexitomröstning?

– Tanken var att parlamentet skulle rösta om Boris Johnsons förslag till brexitavtal. Men Oliver Letwin, en konservativ av den gamla skolan, lade fram ett tilläggsförslag enligt vilket inget brexitavtal kan träda i kraft innan parlamentet har sagt ja till utträdesavtalslagen (Withdrawal Agreement Bill, se nedanstående fakta). Brexitavtalet rör Storbritanniens relation med EU, men det krävs separata beslut om lagstiftning innan internationella avtal som regeringen tecknar kan implementeras nationellt.

Annons

Vad hade hänt om parlamentet sagt ja till Johnsons förslag?

– Den stora oron inför gårdagen var att ett ja till brexitavtalet hade stoppat Benn-lagen, som krävde att regeringen var tvungen att begära förlängd tidsfrist för EU-utträdet om inte avtalet godkänts innan utgången av den 19 oktober. Det hade i sin tur inneburit att det funnits mindre än två veckor att få utträdesavtalslagen på plats, och farhågan var att hårdföra brexitörer skulle lägga tusentals ändringsförslag, se till att lagen inte hann antas och att Storbritannien därmed kraschar ut ur EU utan ett avtal. Allt som hände i går var ett desperat försök att stoppa en grupp brexitanhängare i Konservativa partiet från att lägga krokben för den parlamentariska processen.

Är brexitavtalet dött nu?

– Nej, regeringen vill hålla en ny omröstning om brexitavtalet redan på måndag. Om talmannen tillåter det och om parlamentet säger ja så medger Benn-lagen att Johnson drar tillbaka den begäran om förlängning som han tvingades skicka till EU i går. Det innebär att vi kan vara tillbaka på ruta ett med deadline för Brexit den 31 oktober.

Men innebar inte gårdagens omröstning att utträdesavtalslagen måste vara på plats först?

– Gårdagens beslut innebar att brexitavtalet inte kan träda i kraft innan utträdesavtalslagen är på plats, men det går fortfarande att rösta om avtalet. Om parlamentet röstar ja så kan avtalet träda i kraft så snart utträdesavtalslagen, som regeringen ska lägga fram på tisdagen, har godkänts.

Vad krävs i så fall för att få igenom brexitavtalet på måndag?

– Regeringen måste få med sig fler ledamöter från (oppositionspartiet) Labour. Dessutom finns frågetecknen kring stödet från det nordirländska unionistpartiet DUP. Det har generellt varit tio säkra röster för regeringen, men partiet röstade för Letwintillägget. Samtidigt kommer många oberoende ledamöter att rösta för brexitavtalet, de är i grunden för brexit och är rädda att lämna utan ett avtal.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons