Annons

Brittisk konsulatanställd gripen i Kina

Storbritannien/Kina • Publicerad 20 augusti 2019
Demonstranter i Hongkong.
Demonstranter i Hongkong.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Storbritanniens utrikesdepartement undersöker rapporter om att en anställd vid landets konsulat i Hongkong har gripits under ett besök i Shenzhen på kinesiska fastlandet.

"Vi är extremt bekymrade av uppgifterna om att en medlem i vårt team har gripits då han var på väg från Shenzhen tillbaka till Hongkong", skriver en talesperson i ett uttalande.

Annons

Shenzhen ligger en timme från Hongkong, i Guangdongprovinsen i Kina. Gripandet ska ha ägt rum redan den 8 augusti, då konsulatmedarbetaren varit i Shenzhen för ett affärsmöte, men aldrig återvänt.

Storbritannien kontrollerade Hongkong fram till 1997, då Kina tog över styret. Under de senaste veckornas regeringskritiska protester i Hongkong har Kina upprepade gånger varnat brittiska regeringen för att lägga näsan i blöt och anklagat London för att leva i en svunnen kolonial fantasivärld.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons