Annons
Nyheter

C-besked stoppar Kristersson som statsminister

Centerpartiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson (M). Annie Lööfs besked blir spiken i kistan för M-ledaren – riksdagen kommer inte att godkänna honom som statsminister.
Politik • Publicerad 13 november 2018
Centern kommer att rösta nej, säger C-ledaren Annie Lööf .
Centern kommer att rösta nej, säger C-ledaren Annie Lööf .Foto: Pontus Lundahl/TT

Talmannen har föreslagit moderatledaren Ulf Kristersson som statsministerkandidat. I morgon blir det omröstning i riksdagen och skarpt läge i försöken att få en ny regering på plats.

Allianskollegorna Liberalerna har redan sagt att partiet kommer att rösta nej i statsministeromröstningen, och nu ger också Centerpartiets ledare Annie Lööf samma besked.

Annons

– Ja, Centern kommer att rösta nej och det är för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande, säger Lööf i TV4:s Nyhetsmorgon.

Sedan tidigare har även de rödgröna sagt att de kommer att rösta nej till Kristersson.

Moderatledaren Ulf Kristersson vill helst bilda en regering med hela Alliansen, men bara Kristdemokraterna har tackat ja. Centern och Liberalerna vill inte sitta i en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

– Jag tycker att det är rimligt att hitta en lösning mellan de sex partier som finns mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf till TT.

TT: Kan du tänka dig att blir statsminister?

– Jag tror faktiskt inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater nu. Vi behöver i stället ha fokus på det politiska innehållet. Det jag har sagt till talmannen är att jag skulle vilja ta över sonderingsuppdraget för att se om man kan hitta mellanvägar mellan Alliansen och de rödgröna.

– Vi behöver gå in i sakpolitiska förhandlingar över blockgränsen för att se till att Sverigedemokraterna inte får inflytande.

TT: Är det här slutet för Alliansen?

– Jag ser det inte så. Alliansen ligger kvar på bordet, men det jag ser som mitt uppdrag nu är att söka stöd över blockgränsen.

Om alla röstar som de utlovat blir Kristersson den förste statsministerkandidat som inte godkänns av riksdagen. Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister. Röstas alla ned av riksdagen ska extraval utlysas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons