Annons

Chile ska rösta om ny konstitution i april

Chile • Publicerad 15 november 2019
Regeringskritiska protester i Chile har samlat miljoner människor. Bild tagen 8 november.
Regeringskritiska protester i Chile har samlat miljoner människor. Bild tagen 8 november.Foto: Esteban Felix/AP/TT

En folkomröstning om en ny konstitution ska hållas i Chile i april nästa år.

Förändringar i den omstridda konstitutionen, som lever kvar sedan Augusto Pinochets militärstyre, har varit ett av huvudkraven från den massrörelse som i flera veckor har gett sig ut på gatorna med krav på förändringar.

Annons

Beskedet om folkomröstningen kom efter timmar av långa förhandlingar mellan regeringskoalitionen och oppositionen.

– Överenskommelsen är ett första steg, men det är ett historiskt och grundläggande första steg för att bygga vårt nya sociala fördrag och i den kommer medborgarna att spela en ledande roll, säger inrikesminister Gonzalo Blumel.

Den rådande konstitutionen har ändrats flera gånger under åren men den fastställer inte statens ansvar gällande sjukvård och utbildning, vilket är två av proteströrelsens krav.

Folket kommer att få rösta om konstitutionen ska ersättas och hur de nya stadgarna i så fall ska utformas, enligt Jaime Quintana, ordförande i senaten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons