Annons

Dags för Emmygalan

Världens största tv-prisgala äger rum i natt. Både Stellan Skarsgård och Johan Renck finns bland de svenska segerchanserna.
Tv • Publicerad 22 september 2019
Teamet bakom "Chernobyl", med svenske Johan Renck (trea från höger) som regissör.
Teamet bakom "Chernobyl", med svenske Johan Renck (trea från höger) som regissör.Foto: Mark Von Holden/AP/TT

Johan Rencks succéserie "Chernobyl" är bland annat nominerad i kategorin bästa miniserie. Renck kan även vinna för bästa regi och Skarsgård kan ta hem priset för bästa biroll för sin insats som Boris Sjtjerbina i tv-serien. Allt som allt har "Chernobyl" skrapat ihop hela 19 nomineringar, men hamnar ändå i skuggan av en annan HBO-serie.

"Game of thrones", vars åttonde och sista säsong sändes i våras, har med totalt 32 nomineringar (varav 14 på den direktsända galan) satt nytt rekord i Emmysammanhang. Såväl Emilia Clarke (Danaerys Targaryan) som Kit Harington (Jon Snow) kan ta hem pris för bästa huvudroll. Danske Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister) är nominerad i birollskategorin.

Annons

Tv-skribenter på amerikanska och tippar inte att svenskarna har speciellt stora chanser till segrar på galan, men heller inte att "Game of thrones" får särskilt många priser. Varietys Michael Schneider tror visserligen att Jared Harris tar hem kategorin bästa manliga huvudroll i en dramaserie, men tippar samtidigt att "Chernobyl" blir omsprungen i bästa dramaserie-kategorin av "When they see us".

Emmy är jämte Golden Globe världens finaste tv-pris och delas ut av USA:s tv-akademi. Svenska tittare kan se galan i TV4 Play från klockan 01 svensk tid.

Oskar Carlsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons