Annons
Nyheter
YA tipsar!

Detta läser vi i sommar: ”Inte rätt årstid att läsa någon blytung roman”

YA:s medarbetare delar med sig av sina bästa sommartips.
Sydöstra Skåne • Publicerad 16 juli 2018
Foto: Christine Olsson/TT

Carl Johan Engvall, reporter i Ystad

Foto: Bass Nilsson

Mitt lästips: De tre böckerna: Simmaren, Orten, Vännen av Joakim Zander

Annons

– När Joakim Zander kom med sin debut Simmaren var det en välbehövlig uppgradering av thrillergenren. Här har vi en lysande berättare som är påläst och som kan kombinera angelägna samhällsfrågor med spänning på högsta nivå. Miljöerna är väldigt väl beskrivna – det märks att han har bott i Damaskus och har jobbat som jurist i Bryssel. Tre böcker som räcker en bra bit in på sommaren.

Liv Akne, reporter på webbredaktionen

Foto: Carl Johan Engvall

Mitt lästips: Hemma hela sommaren, av Elin Johansson och Ellen Ekman.

– Det här är en barnbok för åldrarna 3-6 men med de fina bilderna av serietecknaren Ellen Ekman, och sitt viktiga budskap, är den läsvärd även för vuxna högläsare. En fin uppföljning till duons tidigare "Veckan före barnbidraget" som med underbar vardagsrealism visade upp verkligheten som den ser ut för många familjer.

Eva Sonesson, reporter

Mitt lästips: Tidningar och tidskrifter.

– Mycket lättare att ha med sig och utbudet är i princip obegränsat. Från kvällstidningarnas söndagsbilagor till glansiga internationella månadsmagasin. Och allt där emellan, fackpress och olika smala tidningar om olika idrotter, teknik, arkeologi eller vetenskap. Lockar dessutom omgivningen till gemensam läsning, både barn, ungdomar och vuxna.

Pia Rockström, familjeredaktör

Mitt lästips: Orkidebarnet av Charlotta Lagerberg Thunes.

– Charlotta är författare och beteendevetare. Det här är hennes första bok i en trilogi om flickan Lo som är högkänslig.

Annons

Fredrik Sörensson, sportreporter

Foto: Bass Nilsson

Mitt lästips: Allt jag kan komma över på biblioteket om exotiska resmål som jag planerar att resa till.

– Så här i sommartider med förhållandevis fint väder är det inte rätt årstid att läsa någon blytung roman á la Heinrich Böll. Bättre då att bläddra efter behag i sådant som intresserar en och blicka framåt mot vinterns resa. Planeringen och att hämta information är halva nöjet med att resa.

Cecilia Billgren, reporter i Ystad

CeciliaBillgren
CeciliaBillgrenFoto: Bass Nilsson

Mitt lästips: Vända hem av Yaa Gyasi

– Jag hittade boken tack vare min bokklubb. Välskrivet och intressant om slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet fram till idag.

Urban Nilmander, reporter

Mitt lästips: Michael Connelly - The Brass Verdict

– Läser om en gammal favorit. Bara inledningen - Everybody Lies - är värd hela pengen.

Torun Börtz, lokalredaktör Simrishamn

Annons

Mitt lästips:

– Förra semestern började jag på en visserligen rikt illustrerad men ändå nära 600 sidor tjock bok om fotografins historia, på engelska. Den tänkte jag fortsätta ta mig igenom den här sommaren.

Annika Thunell, lokalredaktör Skurup

Mitt lästips: Ljudböcker

– Sommaren är för mig tiden för att lyssna på eller läsa om böcker. Allt från böcker om Harry Potter av JK Rowling till Bombi Bitt och jag av Fritiof Nilsson Piraten. Jag älskar historien i Harry Potter och är en riktig Potternörd. För den som tycker böckerna är för ”barnsliga” kan jag rekommendera att lyssna eller läsa på engelska.

Susanne Durlind, familjeredaktionen

Mitt lästips: ”Älskaren ” av Margurite Duras

– En favorit och perfekt sommarlektyr. Precis som Ray Bradbury ”Something wicked this way comes” och vad som helst av Agatha Christie.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons