Annons
Nyheter

Dom i omfattande dataintrångshärva i dag

På ytan levde 38-åringen ett stillsamt liv och var knappast något it-snille.
Malmö • Publicerad 20 april 2018
I dag meddelar Malmö tingsrätt dom i en av sina mest omfattande rättegångar någonsin. Arkivbild.
I dag meddelar Malmö tingsrätt dom i en av sina mest omfattande rättegångar någonsin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Men med hjälp av lättanvända och avancerade verktyg misstänks han ha nästlat sig in hos ett 20-tal företag, fyra banker och finansiella institut – och dessutom till exempel Kriminalvården samt Sverigedemokraterna. När bilagorna i de skickade bluffmejlen öppnades spreds en skadlig kod som hjälpte bedragaren att lura till sig miljonbelopp.

I dag meddelar Malmö tingsrätt dom i en av sina mest omfattande rättegångar någonsin. 38-åringen har erkänt flertalet av bedrägerierna men förnekar dataintrång.

Annons

Utredningsarbetet har varit omfattande. Telefonavlyssningar och spaning kombinerad med information från beslagtagna datorer finns bland åklagarsidans bevisning. Ett 50-tal poliser i hela landet har arbetat i det första nationellt prioriterade ärendet.

Åtalet omfattar 60 punkter och utöver 38-åringen har ytterligare sju personer åtalats för medverkan. De har till exempel tagit emot mobiltelefoner och datorer som huvudmannen lyckats lura till sig och sålt vidare.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons