Nyheter

Drömsommarstället finns i Skåne

Ekonomi Artikeln publicerades
Många svenskar drömmer om ett sommarhus vid havet. Arkivbild.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Många svenskar drömmer om ett sommarhus vid havet. Arkivbild.

Ett fritidshus vid havet är drömmen för många.

Få drömmer om ett hus i Ångermanland, Närke eller Medelpad.

Efter Skåne och Bohuslän är Gotland och Dalarna de mest populära landskapen att ha sommarställe. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometern som tagits fram av Kantar Sifo.

Sju av tio vill att semesterboendet ska ligga nära en sjö eller havet.

Enligt Svensk Fastighetsförmedling är aktiviteten på fritidshusmarknaden hög i år.

"I år har vi märkt av en ovanligt stor efterfrågan på fritidshus vilket kan bero på förra årets rekordsommar i kombination med den flygskam som uppstått i samband med klimatdebatten", säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling i en kommentar.

I undersökningen har man också ställt frågan om hur drömfritidshuset ser ut. Ett skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt toppar listan följt av en röd stuga med vita knutar i skogen.

Men lokala skillnader förekommer. Bland stockholmare är skärgårdshuset mest populärt medan gotlänningar främst drömmer om en fiskebod och jämtlänningarna om en sportstuga med bastu i fjällen.

Topplista

Drömplatser för semesterboende

1. Skåne

2. Bohuslän

3. Gotland

4. Dalarna

5. Södermanland

6. Uppland

7. Halland

8. Småland

9. Öland

10. Blekinge

Bottenplaceringen tar: Dalsland, Gästrikland, Härjedalen, Medelpad, Närke och Ångermanland.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling/Kantar Sifo

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.