Ebba Andersson borta till årsskiftet

Skidor Artikeln publicerades
Tidigast nästa år är Ebba Andersson tillbaka i skidspåren. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Tidigast nästa år är Ebba Andersson tillbaka i skidspåren. Arkivbild.

Skidstjärnan Ebba Andersson blir borta till årsskiftet på grund av knäskadan hon fick när hon halkade under en löptur.

"Det är så klart jättetråkigt det som hänt", säger hon.

I ett pressmeddelande säger 22-åringen:

"Jag såg verkligen fram emot att få börja tävla i helgen. Men det bästa jag kan göra nu är att blicka framåt och fokusera på min rehabilitering så att jag kan komma tillbaka så snart som möjligt", säger hon.

Det var under landslagslägret i Bruksvallarna som Andersson halkade och slog i knät som hon tidigare haft en skada i.

Hon fick värk i knät och därför blev hon röntgad.

"I fallet fick hon en dragning i mjukdelar som engagerar det område där hon tidigare är opererad. Det är inte aktuellt med någon operation, men hon har en period med rehabiliteringsträning framför sig. Vi följer förloppet, men i dagsläget kan vi inte räkna med att hon tävlar innan årsskiftet", berättar landslagsläkaren Magnus Oscarsson.

Skidsäsongen sätter igång i helgen i Bruksvallarna. Den första världscuptävlingen körs i finska Ruka sista helgen i november. Andersson missar även tävlingarna i Lillehammer, Davos och Lenzerheide samt Tour de Ski som sätter igång den 28 december.

Första världscuptävlingen efter nyår med distanslopp är i Nove Mesto 18–19 januari.

Ebba Andersson fick sitt stora genombrott förra säsongen då hon tog nio individuella pallplatser i världscupen. Hon var även med i stafettlaget som tog guld i VM.

Det här är andra tunga skadebeskedet för damlandslaget i höst. Sedan tidigare står det klart att sprintspecialisten Hanna Falk missar hela säsongen på grund av en ryggskada.

Fakta

Fakta: Ebba Andersson

Född: 10 juli 1997 i Delsbo.

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Meriter: OS-silver i stafett 2018, VM-guld i stafett 2019, VM-silver i stafett 2017. Nio pallplaceringar i världscupen (sex andraplatser, tre tredjeplatser).

Visa mer...