Annons
Nyheter

Efter torkan: Så skyddar du dig mot översvämningsskador

Efter den torra inledningen på sommaren ökar nu risken för översvämningar i takt med att regn och kraftiga skyfall drar in över Sverige.
Här får du tips på hur du kan skydda källare och fastigheter från vattnet.
Sydöstra Skåne • Publicerad 18 juni 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sommaren 2014 skedde många översvämningsskador, bland annat på grund av en långvarig torka i kombination med kraftiga skyfall.

– När det är väldigt torrt får marken problem att ta upp stora mängder regn som faller på en kort tid. Det leder till att regnet tar andra vägar samt skapar översvämning inte bara på gator utan tyvärr även i källare, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på försäkringsbolaget Folksam.

Annons

För villaägare kan vattenmassorna innebära stora problem när de tränger upp ur golvbrunnar eller när regnvattnet strömmar in direkt i byggnaden från marken genom ventiler, fönster, dörrar eller garageportar.

En undersökning från Folksam visar att mer än hälften av översvämningsskadorna i villor har orsakats genom att vattnet tagit sig in genom dörrar.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons