Annons

Elsparkcyklarna minskar cykelstölderna

Brott • Publicerad 30 augusti 2019
Cykelstölderna i centrala Göteborg har minskat med hälften jämfört med förra året. Förklaringen: Kommunala hyrcyklar och tillgången på elsparkcyklar. Arkivbild.
Cykelstölderna i centrala Göteborg har minskat med hälften jämfört med förra året. Förklaringen: Kommunala hyrcyklar och tillgången på elsparkcyklar. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

De polisanmälda cykelstölderna i centrala Göteborg har hittills i år minskat med hälften jämfört med förra året. Förklaringen: Kommunala hyrcyklar och tillgången på elsparkcyklar.

– Det är sällsynt med en så oerhört stor skillnad på sju månader. Vi har förvånats själva över uppgifterna i statistiken och har svårt att se en annan förklaring, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman, till

Annons

Han tror att den som tidigare stal en cykel när pengarna tagit slut efter en kväll på krogen nu hittat andra alternativ.

– I stället för att ta en lättstulen cykel har det dykt upp alternativ; man kan vara ärlig och hyra en elsparkcykel, alternativt en kommunal trampcykel, säger Stefan Gustafsson.

Under perioden januari till juli 2018 polisanmäldes 1 638 cykelstölder i centrala Göteborg. För samma period i år är siffran 792. Trenden är densamma över hela Göteborg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons