Annons

"Chernobyl" och "GOT" stora Emmy-segrare

Johan Renck kammade hem två priser för "Chernobyl", som bredvid "Fleabag" och "Game of thrones" blev den stora vinnaren vid årets Emmy-gala i Los Angeles.
Nöje • Publicerad 23 september 2019
Stellan Skarsgård (till vänster), Johan Renck (trea från höger), och andra ur "Chernobyl"-gänget gläds över Emmy-framgångarna.
Stellan Skarsgård (till vänster), Johan Renck (trea från höger), och andra ur "Chernobyl"-gänget gläds över Emmy-framgångarna.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Renck vann regipriset i miniserieklassen, och fick som medproducent även del av äran när "Chernobyl" tog huvudpriset för bästa miniserie.

Svensken inledde sitt tacktal för registatyetten med att haka på Phoebe Waller-Bridge, som när hon tackade för sitt pris för bästa komedihuvudroll sade att "Fleabag"-teamet var den bästa familj man kan ha.

Annons

– Min familj är bättre än din familj, skämtade Renck med Waller-Bridge, och tackade även sin fru under talet.

Det här var både Rencks första Emmy-nominering och hans första vinst.

HBO-succén "Chernobyl" ses som en av galans största vinnare, med totalt tio Emmy.

"Fleebag" tog flera priser

Även Stellan Skarsgård hade chans på pris för sin roll i serien. Men priset för bästa manliga biroll i en miniserie gick till Ben Whishaw för "A very English scandal".

Att Waller-Bridge snuvade favorittippade Julia Louis-Dreyfus från "Veep" på komedihuvudrollspriset var en av galans stora sensationer.

– Det är verkligen underbart och lugnande att veta att en skitig, pervers, förbannad och flippad kvinna kan ta sig ända till Emmy, sade Waller-Bridge.

Louis-Dreyfus har tagit huvudrollspriset en rad tidigare år, men fick denna kväll se många priser gå nyss avslutade "Veep" förbi. Hon fick nöja sig med att skämta om sin besvikelse när hon tillsammans med flera andra presenterade ett annat pris.

– Ursäkta, jag trodde att jag skulle stå själv här.

I komediklassen skördade "Fleabag" flera framgångar, inklusive huvudpriset för bästa serie. Phoebe Waller-Bridge tog också manuspriset och Harry Bradbeer fick regipriset.

"Kärlek"

Billy Porter tilldelades pris för bästa manliga huvudroll i kategorin drama för sin insats i "Pose". Han blev därmed den första öppet homosexuella svarta mannen att vinna priset.

Annons

– Kategorin är kärlek, sade Porter från scenen, innan han citerade författaren James Baldwin och tackade sin man.

Samtidigt höll "Game of thrones" åtminstone till stora delar för favorittrycket, och blev totalt störst med sammanlagt tolv priser, bland dem bästa drama för seriens sista säsong. Peter Dinklage tilldelades pris för bästa manliga biroll i dramaklassen för sin roll som Tyrion Lannister. I tacktalet sade han att han var lyckligt lottad över att tillhöra en gemenskap med så mycket tolerans och mångfald.

– Jag skulle inte kunna stå på en sådan här scen någon annan stans, sade Peter Dinklage.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons