Annons

En ny "opera i operan" föreslås

Kultur • Publicerad 21 november 2019
Visionen av "en ny opera i operan". Pressbild.
Visionen av "en ny opera i operan". Pressbild.Foto: Illustration Lundgaard & Tranberg arkitekter/Ahrbom och partner

Kungliga Operan föreslås få större lokaler och en helt ny entré – efter en lång tids diskussioner om dess framtid läggs nu förslaget fram för stadsbyggnadsnämnden i Stockholm.

Planen är att bygga "en ny opera i operan": sex nya salar för konstnärlig verksamhet ska inrymmas, bland annat en andra scen, en orkesterrepetitionssal och balettsalar.

Annons

"Vårt förslag innebär att byggnadsvolymen och ytorna för Kungliga Operans olika verksamheter ökar samtidigt som arbetsmiljön och tillgängligheten förbättras liksom akustiken, både för publik och utövare på scen", säger Kjell-Åke Averstad, projektägare på Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande.

Det blir också en ny andra entré mot Kungsträdgården, samtidigt som den ursprungliga huvudentrén mot Gustav Adolfs torg behålls och rustas upp. På så vis kan också Operakällaren fortsätta med sin verksamhet.

Statens fastighetsverk fick 2013 regeringens uppdrag att utreda hur en "ny opera i Operan" kan utformas. Tidigast möjliga byggstart för detta förslag är 2023, om regeringen säger ja. I så fall beräknas projektet kunna vara färdigställt under 2027, efter fyra års evakuering av byggnaden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons