Ernst renoverar med lätt hand

Tv Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT
"Sommar med Ernst" är tillbaka med en ny säsong i TV4. Den folkkäre inredaren planerar att fortsätta ett tag till: "Så länge jag fortfarande ler på morgonen och tycker det är spännande att åka i väg", säger han.

"Sommar med Ernst" är tillbaka – och den folkkäre inredaren ska förvandla en bondgård, men bara marginellt.

Österlen har länge attraherat konstnärer och kreatörer av olika slag. Nu får slätterna i Skåne besök av inredaren Ernst Kirchsteiger, som ska ta sig an en fallfärdig bondgård – med lätt hand.

–  Det finns olika sätt att renovera på, ett sätt är att bara mangla på och bära in nytt. Med det här huset kommer vi att vara väldigt försiktiga. Är det ett mushål i en golvsockel, vilket det är på många ställen, sågar man bort en liten bit och byter ut den, säger han.

Gör det "kvinnligare"

Trädgården kommer att bli "lite tilltuktad", utan större förändringar och hålen i taket kommer att täppas igen.

– Utmaningen blir egentligen att inte göra för mycket. De här gamla husen har ofta en... jag brukar använda ordet poesi, de har en lågmäld estetik som inte fräck, ball eller läcker, säger han.

– När jag kom till huset kände jag att det var väldigt maskulint, robust och man kunde nästan känna cigarrdoften. Jag ville få det mer kvinnligt, mjukare och lugnare. Det har varit en resa.

En "hittepågubbe"

Vill man själv inreda en byggnad och behålla husets historia tipsar Ernst Kirchsteiger om att besöka museer, där det kan finnas mycket information om hur byggnader från specifika tider såg ut.

– Med den insikten kan man bli lite modigare, man kanske vågar måla ett kök i en ganska stark färg för att husets historia ser ut på det sättet, trots att trenden säger grått-vitt-svart, säger Ernst Kirchsteiger.

"Sommar med Ernst" har sänts i TV4 sedan 2008 – och Kirchsteiger planerar att fortsätta så länge han vaknar upp på morgonen med ett leende på läpparna. Några större förändringar, förutom en ny byggnad, lär det inte bli.

– Det är sig likt – en tvåmetersman som är entusiastisk, som faktiskt tycker att livet är värt att leva och som har huvudet fullt av idéer. Det har jag haft sedan jag var barn. Jag har egentligen haft förmånen att fortsätta vara den jag var när jag var liten, en "hittepågubbe". Det är någonting jag i dag som 60-åring uppskattar väldigt mycket, säger han.

"Sommar med Ernst" har premiär på torsdag, den 27 juni, klockan 20 på TV4.

Fakta

Fakta: Ernst Kirchsteiger

Född: 1957 i Kroppa församling i Filipstads kommun.

Bakgrund: Slog igenom i början av 2000-talet när han jobbade för SVT och bland annat gjorde programmet "Sommartorpet". 2004 var han kanalens julvärd. 2007 lämnade Ernst Kirchsteiger SVT och gick till TV4. Där har han bland annat lett auktionsprogrammet "Första, andra, tredje", samt "Sommar med Ernst" och "Jul med Ernst".

Nu är han aktuell med årets "Sommar med Ernst", där han renoverar en bondgård på Österlen. Programmet har premiär den 27 juni klockan 20.00 på TV4.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Ernst Kirchsteiger

...sommarens tv:

På sommaren älskar jag sådana här engelska serier där de mördar varandra lite snyggt i rosenhäckar med högafflar. Alltid är det en präst inblandad och sedan bakar de kakor. Det ska gärna vara en kvinna som löser morden genom att bara vara 'streetsmart'. Men jag kollar inte så mycket på tv på sommaren, kanske när det är lite regnigt, säger Ernst Kirchsteiger.

...sommarens planer:

Jag ska göra många roliga saker, men en sak jag tycker är viktig är att inte göra någonting. Det har nästan blivit fult att säga så eftersom att vi har hamnat i en tid där man legitimerar sig mycket genom att göra så mycket som möjligt, och lägger ut det på olika hemsidor. Jag hävdar bestämt att när man inte gör någonting kanske man gör det viktigaste i livet, att umgås med sina tankar. De tankarna kan vara otroligt fruktsamma, säger han och tillägger:

Det borde stå i FN:s stadgar att man faktiskt får ta det lugnt en dag utan att få dåligt samvete för det, säger han

Visa mer...