Annons

Estlands president går hårt åt finansminister

Estland • Publicerad 19 augusti 2019
Estlands president Kersti Kaljulaid riktar hård kritik mot landets finansminister. Arkivbild.
Estlands president Kersti Kaljulaid riktar hård kritik mot landets finansminister. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Estlands president Kersti Kaljulaid kallar landets finansminister Martin Helme olämplig för sitt regeringsuppdrag.

Helme, en av ledarna för det nationalistiska ytterhögerpartiet Ekre, försökte förra veckan avskeda landets rikspolischef – något han inte har befogenhet att göra.

Annons

– Även ett försök att göra det är oacceptabelt, och en minister som tar ett sådant steg är olämplig att vara medlem av regeringen, säger Kaljulaid och tillägger:

– Jag har även sagt detta till premiärministern, men i en parlamentarisk demokrati bestämmer självklart parlamentet över regeringens uppbyggnad.

Helme har bett om ursäkt till den centerpartistiske premiärministern Jüri Ratas, som för fyra månader sedan bildade koalition med Ekre och det konservativa Fäderneslandspartiet.

Mittenpartiet Reformpartiet, som blev största parti i parlamentsvalet men lämnades utanför koalitionen, kommer nu att efterlysa en förtroendeomröstning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons