Annons

Etiopien sörjer dödade i kuppförsök

Etiopien • Publicerad 26 juni 2019
Etiopiens arméstabschef Seare Mekonnens kista. Mekonnen dödades av sin egen livvakt i helgen.
Etiopiens arméstabschef Seare Mekonnens kista. Mekonnen dödades av sin egen livvakt i helgen.Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Tiotusentals etiopier samlades under onsdagen för begravningarna av de politiker och höga tjänstemän som mördades i helgens kuppförsök i Amhara.

Regionens ledare Ambachew Mekonnen fanns bland de dödade, liksom landets arméstabschef Seare Mekonnen. Enligt den etiopiska regeringen var hjärnan bakom kuppen regionens förre säkerhetschef Asaminew Tsige, som uppges ha skjutits ihjäl.

Annons

Enligt Amharas regionala styre dödades "ett tiotal" människor under helgens våldsamheter.

Samtidigt på onsdagen säger säkerhetschefen i grannregionen Benishangul-Gumuz att fler än femtio människor dödats i attacker där, som genomfördes av kamouflageklädda män tidigt i måndags.

Attackerna ska ha skett i Metakal-zonen som gränsar till Amhara. De tros ha genomförts av samma personer som var inblandade i kuppförsöket i Amhara.

Svenska UD avråder tills vidare från alla resor till Amhararegionen som inte är nödvändiga, med anledning av säkerhetsläget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons