Annons

EU: Dags att höja värmen i ekonomin

Tuffare ekonomiska tider får EU att skriva ned förväntningarna på årets tillväxt ytterligare ett snäpp.
Satsningar uppmuntras där "utrymme finns" och kan bli aktuella även i Sverige.
Ekonomi • Publicerad 7 november 2019
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici siar om tuffare tider.
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici siar om tuffare tider.Foto: Francisco Seco/AP/TT

I kommissionens höstprognos sias om en tillväxt för de 19 euroländerna under 2019 på 1,1 procent, jämfört med 1,2 som man gissade på så sent som i juli.

– Vi har fortfarande år av tillväxt framför oss i alla länder i eurozonen. Men jag kan inte gömma undan att det finns risker framöver, i ökad osäkerhet, handelsspänningar och geopolitiska spänningar, konstaterar EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici på en presskonferens i Bryssel.

Tufft för Sverige

Annons

För hela EU räknar kommissionen visserligen fortsatt med en tillväxt på 1,4 procent i år. Sverige är samtidigt ett av de länder där kommissionen skriver ned årets förväntningar allra mest: från 1,7 procent i somras till 1,1 procent nu.

Därmed är Sverige nere på nästan samma nivå som EU gissade på i sin vinterprognos i februari då man räknade med 1,3 procents tillväxt under 2019.

För 2020 tror kommissionen på ännu svagare svensk tillväxt, 1,0 procent, innan siffran stiger till 1,4 procent år 2021. Arbetslösheten väntas fortsätta stiga och vara femte högst i EU år 2021, på 7,2 procent.

– Sverige är en liten öppen ekonomi och det är klart att vi påverkas av den globala avmattningen i konjunkturen, konstaterar finansminister Magdalena Andersson (S) på telefon från Stockholm.

Upp med värmen

EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis manar till försiktighet, men också offensiva satsningar hos dem som har råd.

"Jag manar alla EU-länder med hög statsskuld att fortsätta med en försiktig finanspolitik och se till att få sina skuldnivåer att minska. Å andra sidan bör medlemsländer som har ett ekonomiskt utrymme använda det nu", säger Dombrovskis i ett uttalande.

Moscovici är inne på samma linje.

– När det börjar bli kallt är det kanske dags att skruva upp värmen, säger finanskommissionären i Bryssel.

Satsar lokalt

Sverige är ett av länderna med utrymme.

– Är det så att utvecklingen blir sämre än vad vi har bedömt i budgeten så finns det möjligheter för regeringen att återkomma med ytterligare stimulanser. Det är möjligt för oss eftersom vi har sett till att ha ordning och reda i goda tider och betalat av på statsskulden, konstaterar Magdalena Andersson.

Annons

Som första exempel nämner hon satsningar som kan ge kommuner och landsting möjlighet att hålla kvar personal.

– För mig som socialdemokrat skulle jag se det som en bra stimulans den dagen det skulle behövas, säger finansministern.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons