Annons

EU vill ha torskstopp i Östersjön

Inga torskar ska få fångas i östra Östersjön nästa år, om EU-kommissionen får som den vill.
Även fritidsfisket stramas åt rejält, både i väst och öst.
Fiske • Publicerad 30 augusti 2019
Östersjötorsk från 2003. Arkivfoto.
Östersjötorsk från 2003. Arkivfoto.Foto: Daniel Nilsson/SvD/ TT

EU:s fiskekommissionär Karmenu Vella bjuder på allvarsord i sitt pressmeddelande på fredagen om nästa års fiskekvoter.

"Trots ansträngningarna från våra fiskare och myndigheter är fiskebeståndet i Östersjön allvarligt, särskilt för torsken i öster och sillen i väster. I enlighet med vetenskapliga råd föreslår vi ett försiktigt paket för att garantera att hållbart fiske kan fortsätta i Östersjön", heter det från Vella.

Annons

Därför föreslås nu att torsk endast får tas upp som bifångst i östra Östersjön under 2020. I väster minskas kvoten samtidigt med nästan 70 procent jämfört med i år. För sillen i västra Östersjön föreslås samtidigt en ännu större kvotminskning, på drygt 70 procent.

Åtgärderna följer på flera larmrapporter under året. EU-kommissionen har redan tidigare i somras gett order om omedelbart torskstopp redan i år i de södra delarna av Östersjön. Nu föreslås också tuffare tag mot fritidsfisket, med ett allmänt förbud i de områden i öster där torsken är mest närvarande och en maxgräns på två torskar per fritidsfiskare och dag i västra Östersjön

Överlag innebär EU-kommissionens förslag till fiskekvoter rejäla sänkningar för allt utom sillen i Rigabukten och laxen i Finska viken.

Hur det i slutändan blir med kvoterna bestäms av EU-ländernas fiskeministrar i oktober.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons