Ex-konsulatanställd anklagar Kina för tortyr

Hongkong Artikeln publicerades
Simon Cheng har tidigare arbetat vid det brittiska konsulatet i Hongkong. Arkivbild.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Simon Cheng har tidigare arbetat vid det brittiska konsulatet i Hongkong. Arkivbild.

En tidigare anställd vid det brittiska konsulatet i Hongkong anklagar den kinesiska säkerhetspolisen för tortyr. Anklagelsen har vållat en smärre diplomatisk kris mellan Kina och Storbritannien.

Den 29-årige hongkongbon Simon Cheng hävdar att tortyren ska ha ägt rum i fångenskap i samband med en resa till det kinesiska fastlandet i augusti.

"Jag hölls i bojor och med ögonbindel och huva och misshandlades", säger Simon Cheng i en intervju med BBC.

I samma intervju berättar Cheng att han ägnat stora delar av sin fritid åt att samla in information om Hongkong-protesterna för det brittiska konsulatets räkning. Storbritannien tror på sin tidigare konsulatanställdes historia och brittiska UD har kallat upp Kinas ambassadör i London för att uttrycka sin bestörtning.

"Vi är upprörda över den skamliga misshandlingen av Cheng medan han satt i fängelse i Kina, och vi har gjort klart att vi förväntar oss att de kinesiska myndigheterna kommer att granska och ställa de ansvariga till svars," säger utrikesminister Dominic Raab till BBC.

Hongkongs justitieminister Teresa Cheng säger till nyhetsbyrån Reuters att hon inte har "någon åsikt" när det gäller anklagelserna, däremot tillbakavisar Kinas UD anklagelserna och har i gengäld tillkallat den brittiske ambassadören i Peking för att "uttrycka sin upprördhet".

"Vi hoppas att Storbritannien agerar försiktigt och slutar blanda sig i Hongkongs och i Kinas inre angelägenheter eftersom det i slutändan bara kommer att skada deras egna intressen," låter Kinas UD hälsa i ett uttalande som BBC tagit del av.