Annons

Fabriksarbetare i riskzonen för diabetes

Fabriksarbetare, chaufförer och städare är de yrkesgrupper som löper högst risk att drabbas av typ 2-diabetes, enligt en studie från Karolinska Institutet.
Hälsa • Publicerad 18 september 2019
Övervikt är en av riskfaktorerna för ett drabbas av typ-2 diabetes. Arkivbild.
Övervikt är en av riskfaktorerna för ett drabbas av typ-2 diabetes. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Personerna i dessa grupper löper, enligt studien, upp till tre gånger så hög risk att drabbats av typ 2-diabetes gentemot personer som jobbar som lärare och sjukgymnaster. Bland manliga fabriksarbetande har nio procent typ-2 diabetes, vilket kan jämföras med hela den vuxna befolkningen i Sverige där sju procent är drabbade. Men studien pekar på att det inte är yrkena i sig som orsakar diabetes – utan att personer i vissa yrkesgrupper generellt har en mindre hälsosam livsstil.

"Den höga diabetesrisken verkar förklaras av en hög förekomst av riskfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och rökning redan i unga år", säger Sofia Carlsson, forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

I studien framkom att män som senare kom att arbeta i yrken med hög diabetesrisk generellt var mer överviktiga och hade en sämre fysisk förmåga redan när de mönstrade. Även bland kvinnor syntes ett liknande samband, där personer i yrkesgrupper med hög diabetesrisk i större utsträckning var överviktiga och rökte vid tidpunkten för deras första graviditet än andra kvinnor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons