Annons

Fågelungar fynd i julgransplundring

När julgranen skulle kastas ut från en bakgård i Stockholm upptäcktes att den var bebodd. Ett bo med levande koltrastungar dolde sig bland grenarna.
Natur • Publicerad 18 januari 2020
En koltrast, dock inte den på bilden, har valt att lägga sina ägg i en julgran på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.
En koltrast, dock inte den på bilden, har valt att lägga sina ägg i en julgran på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jens Buettner/AP/TT

Det var den 12 januari som grannarna på Södermalm ordnade julgransplundring och började klä av granen som stod på bakgården. Då upptäckte de boet.

– De såg ut som små duniga äppelskrutt. Sen tog ju jag tag i boet och jag höll ju på att ramla av stegen. De sträckte upp näbbarna och skulle ha mat, berättar Lotta Landegrim för Naturmorgon i SR-kanalen P1.

Annons

Koltrasthonan gjorde också tappra försök att jaga bort fridstörarna.

Upplyst bo

Efter diskussioner med fågelexperter och hyresvärden togs beslut att granen får stå kvar några veckor, tills ungarna blivit flygfärdiga.

– Nu ligger hon där med julgransljus. Det lyser som i ett litet vardagsrum, säger Lotta Landegrim, som berättat att många grannar engagerat sig i fågelfamiljen.

Under de senaste 20 åren har en handfull fynd rapporterats in som tyder på koltrasthäckning i januari, men det är extremt ovanligt, enligt Naturmorgons efterforskningar.

Fågelkännaren Anders Wirdheim från fågelföreningen Birdlife Sverige har själv aldrig hört talas om koltrastar som lägger ägg i januari.

– Nej det är första gången. Det tidigaste jag själv har sett är utflugna koltrastungar i mitten av april och de äggen måste ha lagts i mitten av mars månad. Tidigare än så känner jag inte till, säger han till TT.

Stadens ljus inverkar

Han berättar att fåglars häckning styrs av dagsljusets längd. Det är känt att artificiellt ljud i städerna kan påverka till exempel duvor så att de häckar året om.

– Det är förmodligen samma sak som påverkar de här koltrastarna, att de har blivit påverkade av ljuset inne i staden och kommit ur rytmen. Normalt ska de inte lägga ägg förrän tidigast i slutet av mars.

Även den varma vintern kan ha inverkat, enligt Anders Wirdheim.

– Det har varit god tillgång på mat, rönnbär och oxelbär bland annat. De har inte haft några problem som helst att hitta mat, och det kan också ha spelat in. Men det är inte temperaturen som avgör när de börjar häcka utan det är dagsljusets längd.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons