Annons

Filmrecension: Trivsamma zombier i mellanfilm

Man vill ju älska den här filmnördspresenten som veteranen Jim Jarmusch levererar i form av en klimatapokalyptisk zombiefars. Men det blir svårt när storyn är segare än Iggy Pops odöda läderhud.
Filmrecension • Publicerad 28 augusti 2019
Jim Jarmusch har fyllt sin film med charmiga skådespelare som Adam Driver, Chloë Sevigny och Bill Murray. Pressbild.
Jim Jarmusch har fyllt sin film med charmiga skådespelare som Adam Driver, Chloë Sevigny och Bill Murray. Pressbild.Foto: UIP

"Det kommer att sluta illa". Adam Drivers rollfigur, en polis i den lilla staden Centerville, är säker på sin sak. I filmens inledning konstaterar han snabbt att något är på tok. Då har ännu inte de odöda börjat vandra på stadens gator men apokalypsen lurar definitivt i Jim Jarmuschs lågmält komiska och undergångsbesatta nya film.

Fracking vid polerna visar sig ha skakat jordaxeln ur led. Ekosystemet är i kaos, köttätande zombier krälar upp ur sina gravar och stadens poliser står lika handfallna som resten av den 738 invånare starka staden.

Onödigt utdraget

Annons

Den siffran decimeras snart i rask takt och Bill Murray, som spelar polischef, får många chanser i sin paradgren: nollställd look i absurda situationer. Han ser ut att vara på vippen att brista ut i skratt i vissa av scenerna, speciellt tillsammans med Adam Driver, som plötsligt känns som en möjlig arvtagare i nischen gravallvarligt flams.

En liten rolig "Star wars"-blinkning livar upp, liksom alla andra filmreferenser som Jarmusch nördar loss med. Ändå lyfter det inte i "The dead don't die". Trots den överlag starka laguppställningen (Tilda Swinton! Iggy Pop! Selena Gomez! Steve Buscemi!) är tajmningen lite avig och materialet känns onödigt utdraget om man ska vara lite sträng.

Upprepningar

Jim Jarmusch har ju ett (inte särskilt subtilt) ärende också; Amazonas brinner och isarna smälter snabbare än någonsin medan vi korkade människozombier står med näsorna i mobilerna. Den polletten trillar dock snabbt ned. Upprepningarna som Jarmuschs manus är fyllt av blir inte så roliga som han kanske hade hoppats, även om de inblandade som sagt ser ut att ha väldigt kul. Med ett starkare manus hade vi i publiken också kunnat ha det.

Man får väl ändå tacka Jim Jarmusch, liksom alla andra filmskapare. Inte bara zombier lever sina odöda liv, alla som förevigas på film blir ju odödliggjorda och lever kvar i någon mening. Det är en liten tröst, så länge det varar, i en tid som har Adam Drivers återkommande replik: "Det kommer att sluta illa" som ett dystert ledmotiv.

Miranda Sigander/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons