Annons

Finländsk minister petad efter poststrejk

Finlands minister för ägarstyrning Sirpa Paatero (SDP) har petats efter landets nu avblåsta poststrejk. Paatero har lämnat in en avskedsansökan, som beviljats av Finlands statsminister Antti Rinne från samma socialdemokratiska parti.
Ekonomi • Publicerad 29 november 2019
Finlands statsminister Antti Rinne kan ställas inför en förtroendeomröstning i den finländska riksdagen efter poststrejken. Arkivbild
Finlands statsminister Antti Rinne kan ställas inför en förtroendeomröstning i den finländska riksdagen efter poststrejken. ArkivbildFoto: Julien Warnand AP/TT

Paatero har inte följt Rinnes direktiv om att anställda inom statligt ägda bolag inte ska överföras till kollektivavtal som kan försämra deras löner och avtalsvillkor, uppger Rinne på en extrainsatt presskonferens.

Poststrejken i Finland bröt ut sedan 700 paketsorterare i september flyttades till dotterbolaget Posti Palvelut, vilket medförde att en del fick sänkt lön på grund av att dotterbolaget hade ett annat kollektivavtal.

Annons

Rinne har tidigare även beskyllt det statliga postbolaget Posti för att ha agerat mot ägarens vilja, vilket Posti bestrider. Rinne upprepade sin kritik på presskonferensen.

– En annan helt klar sak är att Posti gett vilseledande information om vad de planerat göra, säger han.

– Posti har agerat fel, tillägger han enligt tidningen Hufvudstadsbladet.

Statsministern riskerar själv att fällas i en väntad förtroendeomröstning i Finlands riksdag. Där ska det prövas om hans regering har vilselett riksdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons