Annons

Fler knivbeslag i landets tingsrätter

Brott • Publicerad 17 januari 2020
En förklaring till de ökade beslagen vid tingsrätter kan vara mer omfattande säkerhetskontroller, enligt Petra Skoglund, administrativ chef vid Örebro tingsrätt. Arkivbild.
En förklaring till de ökade beslagen vid tingsrätter kan vara mer omfattande säkerhetskontroller, enligt Petra Skoglund, administrativ chef vid Örebro tingsrätt. Arkivbild.Foto: Anders Ylander/TT

Antalet beslag av föremål som omfattas av knivlagen vid landets domstolar har ökat de senaste åren, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

För fem år sedan gjordes totalt 91 beslag – förra året var motsvarande siffra 272.

Annons

– Många förklarar att de har den för att känna sig trygga. Men hamnar man i en trängd situation med ett vapen ökar så klart risken för att det händer något allvarligt, säger Petra Skoglund, administrativ chef vid Örebro tingsrätt, till SVT.

Bland de tingsrätter där flest beslag har gjorts finns bland annat Göteborgs tingsrätt där 51 föremål beslagtogs. Utanför storstadsregionerna var det i tingsrätterna i Växjö (24) och Örebro (16) som flest beslag gjordes.

En förklaring till de ökade beslagen kan vara mer omfattande säkerhetskontroller, enligt Petra Skoglund.

– Sedan har vi fler besökare, vilket också gör att antalet beslag ökar. Men jag tror också det kan bero på att samhället ser ut som det gör. Det är allt fler som kanske har en kniv på sig, säger hon till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons