Annons

Fler misstänkta insulinförgiftningar utreds

Kammaråklagare Stina Lundqvist utreder nu fler fall av misstänkta insulinförgiftningar.
Efter att hon i förra veckan gick ut i programmet "Efterlyst" och berättade om utredningen har flera anhöriga hört av sig om misstänkta händelser.
Brott • Publicerad 21 maj 2019
Kammaråklagare Stina Lundqvist utreder fler fall av misstänkta insulinförgiftningar. Efter att hon i förra veckan gick ut i programmet "Efterlyst" och berättade om utredningen har flera anhöriga hört av sig om misstänkta händelser. Arkivbild.
Kammaråklagare Stina Lundqvist utreder fler fall av misstänkta insulinförgiftningar. Efter att hon i förra veckan gick ut i programmet "Efterlyst" och berättade om utredningen har flera anhöriga hört av sig om misstänkta händelser. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Tipsen kommer från anhöriga till andra äldre inom samma kommun. Det är personer som i ljuset av vad som har blivit känt misstänker att deras släktingar också blivit utsatta för förgiftningar.

Åklagaren vill inte säga om de nya fallen rör samma äldreboende, utan säger bara att det handlar om samma kommun.

Mord och mordförsök

Annons

Det var för drygt en vecka sedan som TT kunde berätta att åklagaren utredde ett misstänkt mord och två mordförsök på ett äldreboende i Västsverige.

I maj 2018 kom två äldre kvinnor från äldreboendet in till en akutmottagning på ett sjukhus i regionen. Båda hade höga halter av insulin i blodet.

I januari i år kom en tredje person, en man från samma avdelning, in till akuten. Även han var insulinförgiftad och han avled i sviterna av händelsen. Då stärktes misstankarna och åklagare kopplades in. Obduktionen av mannen kunde inte utesluta misstankarna om mord.

– Slumpen har väl sina begränsningar eftersom det rör sig om samma typ av händelser, sade Stina Lundqvist som fick ta över ärendet från polisen.

"Handfull tips"

Nu säger Stina Lundqvist till att hon fått in en ”handfull” tips om liknande händelser.

– Det är inget som är i klass med det vi utreder för då hade det handlat om en polisanmälan. Men vi var intresserade av om det varit något liknande som inte har lett till så allvarliga följder, säger Lundqvist till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons