Annons

FN: Ge flyende venezuelaner flyktingstatus

Venezuela • Publicerad 21 maj 2019
Barn i Venezuelas huvudstad Caracas leker på vad som en gång var allmänning men där ett 60-tal familjer nu bosatt sig. Arkivbild.
Barn i Venezuelas huvudstad Caracas leker på vad som en gång var allmänning men där ett 60-tal familjer nu bosatt sig. Arkivbild.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Venezuelaner som flyr den politiska och ekonomiska krisen i landet borde få flyktingstatus, anser FN och vädjar till andra länder att låta dem stanna och inte deportera dem tillbaka.

3,7 miljoner människor har lämnat Venezuela, merparten sedan 2015 då den ekonomiska krisen i landet förvärrades med matbrist, protester och ökat våld.

Annons

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR lämnar mellan 3 000 och 5 000 personer Venezuela varje dag.

– UNHCR anser nu att majoriteten av dem som flyr landet är i behov av internationellt skydd som flyktingar, säger Liz Throssell, talesperson vid FN, under en pressträff.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons