Annons

FN: Över 100 döda i syriska flygangrepp

Minst 103 civila, av dem 26 barn, har dödats i flygräder i Syrien de senaste tio dagarna sedan regeringsstyrkor angripit skolor, sjukhus och marknader, uppger FN.
Sedan i våras har hundratusentals drivits på flykt.
Syrien • Publicerad 26 juli 2019
Räddningsarbetare röjer upp efter ett flyganfall mot Jisr al-Shughur utanför Idlib tidigare denna månad. Arkivbild.
Räddningsarbetare röjer upp efter ett flyganfall mot Jisr al-Shughur utanför Idlib tidigare denna månad. Arkivbild.Foto: AP/TT

"Detta är civila objekt, och med tanke på ihärdigheten i attackerna verkar det osannolikt att alla skulle ha träffats av misstag", säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet i ett uttalande.

Hon tillägger att de stigande dödstalen mötts av "uppenbart ointresse" från omvärlden.

Annons

Syrien och dess allierade Ryssland inledde en offensiv mot den rebellkontrollerade nordvästra delen av landet i slutet av april. Området beskrivs som det sista kvarvarande rebellfästet, och regeringen hävdar att attackerna är ett svar på att vapenvilan brutits.

Omkring tre miljoner människor bor i området, som bland annat omfattar städerna Aleppo och Idlib. Enligt FN har över 400 000 drivits på flykt på grund av de senaste tre månadernas angrepp. FN har dokumenterat 39 attacker mot sjukvårdsinrättningar eller medicinsk personal, och minst 50 skolor uppges ha skadats.

Både den syriska regeringen och Ryssland förnekar att civila skulle ha varit måltavlor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons