Annons

Förberedelser i gång för avtalslös brexit

Den brittiska regeringen arbetar utefter antagandet att EU inte kommer att omförhandla brexitavtalet.
Nu trappar landet upp de ekonomiska förberedelserna inför det planerade utträdet den 31 oktober.
Ekonomi • Publicerad 28 juli 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson jobbar hårt för att få till stånd en avtalslös brexit. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson jobbar hårt för att få till stånd en avtalslös brexit. Arkivbild.Foto: Geoff Pugh/AP/TT

Storbritannien jobbar febrilt för att få ihop en hård brexit, efter att EU kallat den brittiska linjen "oacceptabel".

– Att planera för en avtalslös brexit är prio nummer ett, skriver tidigare miljöministern Michael Gove i brittiska Sunday Times, och tillägger att varje öre som behövs för förberedelserna kommer att frigöras.

Annons

Gove är den som landets nye premiärminister Boris Johnson har utsett som ansvarig för de förberedande åtgärderna.

Sunday Times skriver även att landets ministrar planerar att presentera en brexitbudget under den första veckan i oktober.

Enligt kommer Storbritanniens finansminister Sajid Javid att presentera planer på att spendera 1 miljard pund, motsvarande nästan 12 miljarder kronor, för att landet ska vara förberett på att lämna EU utan avtal.

Pengarna ska användas till en jättelik informationskampanj, gränspersonal och möjligtvis ny infrastruktur vid hamnarna. Javid skriver i Sunday Telegraph att pengar kommer att frigöras för att kunna sätta in 500 nya gränspoliser.

På en fråga från Sky News om var alla pengar ska komma från, svarar vice finansminister Rishi Sunak att ekonomin är god och att Storbritannien har råd.

Premiärminister Boris Johnson har upprepade gånger sagt sig vara inställd på ett utträde ur EU 31 oktober, med eller utan avtal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons