Annons
Nyheter

Förhöjd lavinrisk när Cora drar in

Naturvårdsverket höjer sin lavinprognos för södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen till en fyra på den femgradiga skalan.
Väder • Publicerad 7 januari 2018
Det är förhöjd lavinrisk i Jämtland och Härjedalen som en följd av stormen Cora. Arkivbild.
Det är förhöjd lavinrisk i Jämtland och Härjedalen som en följd av stormen Cora. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

Orsaken är den kraftfulla storm – ovädret Cora – med stormbyar på uppemot 24–28 sekundmeter, som väntas dra in under söndagen:

"Låt dig inte luras av morgonstundens beskedliga vindar, innan lunch blir det en hejdundrande snöstorm", skriver Lavinprognoser.

Annons

Enligt prognosen är det mycket troligt att vädret kommer att orsaka stora laviner i området. Personer i området rekommenderas att stanna inomhus.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för södra Norrland i samband med att ett mycket intensivt lågtryck passerar över södra Norrland, i Jämtlands-, Härjedalsfjällen och Södra bottenhavet under söndagen.

Flera tågavgångar har ställts in. Vägtrafiken påverkas också. Räddningstjänsten Jämtland rekommenderar dem som är på väg till fjällen med bil att åka under måndagen i stället för söndagen.

De som ska köra hem från fjällen under söndagen uppmanas att resa tidigt på dagen och att ha med sig varma kläder i bilen.

KB/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons