Nyheter

Forsbergs ändrade plan gav guld

Filip Forsberg hade planen klar – men ändrade sig.
Tur det.
– Lite för ofta går det åt pipsvängen när man ändrar sig i sista sekund, men den här gången gick det vägen, jublade han efter straffsegern i VM-finalen över Schweiz, 3–2.
Ishockey • Publicerad 21 maj 2018

Forsberg sköt det sista målet i en gastkramande straffläggning.

När Nino Niederreiter sedan försökte dra Anders Nilsson, men sköt utanför, var allt klart.

Forsberg och de andra spelarna slängde sig ut på isen och hamnade i den obligatoriska tv-puckshögen.

Hur guldet skulle firas?

– Jag har aldrig vunnit senior-VM förut, så jag får haka på grabbarna, sade han och leendet spred sig över hans ansikte.

För hundrade gången.

Med guldmedaljen runt halsen pratade han i mixade zonen, där journalisterna möter spelarna, om sin ändrade plan.

– Jag hade egentligen tänkt göra en skottfint och avsluta med backhand, men i sista sekunden ändrade jag mig, sade han.

– Det var öppet på andra sidan och han hade plocken lite högt, sade han.

Han erkände att det inte alltid är så bra att ändra sig.

Den här gången blev det en lyckträff.

Att han skulle ta en av straffarna fanns det ingen tvekan om:

– Nej, nej, det är det bästa som finns.

Schweiz hade tagit ledningen i straffläggningen genom Nino Niederreiter och svenskarna missade sedan två raka straffar innan Oliver Ekman Larsson – för andra året i rad – gjorde mål i straffläggningen.

Forsberg om Anders Nilsson, ytterligare en av de svenska hjältarna:

– Det finns inga ord, han var helt fantastisk.

För andra året i rad vann Sverige VM-guld och för andra året i rad efter straffläggning.

Svenskarna var inte bara i underläge i straffläggningen – utan två gånger i ordinarie matchtid också.

Minnesotaforwarden Nino Niederreiter gjorde 1–0 på retur efter 16.38 av första perioden.

Drygt en minut senare kvitterade Gustav Nyquist sedan Patric Hörnqvist skymt sikten för schweiziske målvakten Leonardo Genoni.

Schweizarna kontrade sedan in 2–1 i numerärt överläge i början av andra perioden, men Mika Zibanejad kvitterade i powerplay i slutet av andra.

I förlängningen hade svenskarna två stolpskott.

Men Forsbergs klubbkompis från Nashville Kevin Fiala, före detta HV71, fick fritt läge fram Anders Nilsson sedan Mattias Ekholm ramlat.

– Jag trodde det var klart. Jag började förbereda mig på år av terror där borta. Tur att han räddade, sade Forsberg, 23-åringen som fick sin revansch efter att ett favorittyngt Nashville åkt ur Stanley Cup-slutspelet redan i kvartsfinal.

Forsberg, som vann JVM-guld 2012, men tog sin första stora titel som senior, såg fram emot måndagens guldfirande i Kungsträdgården: