Annons

Första rättegångsdagen: Borgström samarbetar inte

Ulf Borgström, känd som Gryningspyromanen och tidigare dömd för mordbrand i Ystad, fortsätter att tiga. Det stod klart på tisdagen, då rättegången mot honom inleddes i Västmanlands tingsrätt.
Västerås • Publicerad 22 maj 2018
Ulf Borgström, fotograferad i Ystads tingsrätt där han dömdes för grov mordbrand 2011.
Ulf Borgström, fotograferad i Ystads tingsrätt där han dömdes för grov mordbrand 2011.Foto: Bass Nilsson

Som YA rapporterat tidigare står Ulf Borgström åtalad för grov mordbrand eller försök till grov mordbrand i två fall och grovt hot mot tjänsteman i två fall.

Bland annat är han misstänkt för att ha tänt eld på en träbyggnad som är av kulturhistoriskt värde i Arboga. Han är även åtalad för grovt barnpornografibrott.

Annons

På tisdagen meddelade han tingsrätten att han förnekar alla anklagelser, och att han i övrigt inte kommer att svara på några frågor eller medverka i rättegången på något sätt.

– Han har valt att inte kommentera det här åtalet över huvudtaget. Han har inte lämnat några uppgifter angående detta i polisförhör och det är en linje som han håller nu även i tingsrätten, säger försvarsadvokat Viktor Svartz i en intervju med Vestmanslands läns tidning, VLT.

– Det är ju en rättighet som han har, att inte lämna någon förklaring. Det är åklagaren som har bevisbördan, att styrka att han har varit på platsen och att han har anlagt brand på det sätt som påstås.

I samma intervju lägger Viktor Svartz fram sin syn på bevisen:

– Det jag kan säga om den bevisning som åklagare har lyft fram är att det är ingenting som placerar honom på brottsplatsen, eller ens i Arboga vid tidpunkten för den här gärningen. Det bygger på en tolkning av meddelanden och en tolkning av bilder, som vi kommer att bemöta i pläderingen.

Nationellt forensiskt center, NFC, har gjort en DNA-analys av material från platsen, som åklagaren lägger fram.

Om detta säger försvarsadvokat Viktor Svartz till VLT:s reporter:

– Det är givetvis intressant, men det är ingenting som pekar på att Borgström, min klient, är gärningsman.

Sista rättegångsdag är den 4 juni.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons