Annons

Fortsatt föredragning om Preemraff

Miljö • Publicerad 24 maj 2019
Beslutet om Preemraff-fallet ska få prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen dröjer. Arkivbild.
Beslutet om Preemraff-fallet ska få prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen dröjer. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Frågan om den omdiskuterade utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil kommer att vara öppen ytterligare minst några veckor. Fallet föredrogs på fredagen i mark- och miljööverdomstolen, som dock inte är klar med sitt beslut utan ska ha fortsatt föredragning den 10 juni, meddelar domstolen i ett pressmeddelande.

Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt gav i höstas tillstånd till utbyggnaden, vars syfte är att framställa diesel och bensin med lägre svavelhalt. Investeringen, omkring 15 miljarder kronor, skulle dock också fördubbla anläggningens utsläpp av svavel- och koldioxid och göra Preemraff i Lysekil till anläggningen med störst utsläpp i Sverige, vilket rapporterat om.

Annons

Cirka hundra privatpersoner och flera organisationer – till exempel Naturskyddsföreningen – har överklagat domen.

Mark- och miljööverdomstolen har nu haft en föredragning, men väntar alltså ytterligare med beslutet om huruvida ärendet ska prövas eller inte i domstolen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons