Annons

Fortsatt trassel i tågtrafiken

Tidigast på fredag kan tågen börja köra igenom Hässleholm efter den våldsamma branden.
Mängder av tågresenärer har drabbats av inställda tåg och förseningar.
Olyckor • Publicerad 18 augusti 2019
Arbetet med att åtgärda skadade kontaktledningar och signalsystemkablar pågår för fullt. Arkivbild.
Arbetet med att åtgärda skadade kontaktledningar och signalsystemkablar pågår för fullt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetet pågår för fullt i Hässleholm med att laga allt som förstördes i onsdagens brand. Den kraftiga branden i en tom lagerlokal orsakade stora skador på kontaktledningar, signalsystem och spår på den intilliggande järnvägen.

– Det är en jätteinsats. Man arbetar i treskift för att få allting på plats så snabbt som möjligt. Det är närmare 30 personer i varje arbetsskift, säger Sara Lindström, presskommunikatör vid Trafikverket.

Annons

Tidigast någon gång under fredagen kan tågtrafiken komma i gång igen, enligt Trafikverkets prognos. På söndagskvällen hålls ett avstämningsmöte där man går igenom hur långt arbetet kommit och kontrollerar om tidsplanen håller.

Inställda tåg

Branden fick mycket stora konsekvenser för mängder av tågresenärer, som drabbades av inställda tåg och förseningar.

Skånetrafiken har ställt in trafiken på flera sträckor och satt in ersättningsbussar.

– Vi har kunnat få fram bussar i princip så som vi önskat. Det kan vara någon avgång där det kommer många resenärer lite oväntat, säger Magnus Andersson vid Skånetrafiken.

Han råder alla som ska resa att vara ute i god tid och vara inställda på att restiden kommer att bli längre.

"Mycket längre tid"

Även SJ varnar för långa restider. Tågen från Stockholm till Malmö stannar i Alvesta där de vänds. De som vill åka söder om Alvesta hänvisas i första hand att åka via Göteborg.

– Det kommer att ta ganska mycket längre tid att resa under hela veckan, säger Dan Olofsson vid SJ:s presstjänst.

Nattågen mellan Malmö och Stockholm leds om via Göteborg och antalet sittplatser har utökats på de avgångarna. Antalet sittplatser utökas också på tågen mellan Malmö och Göteborg.

Polisen rubricerar branden i Hässleholm som grov mordbrand.

Fredrik Gunér/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons