Cruisingen rullar in i Ystad

Ystad Artikeln publicerades
Svenne Borg, Janne Matta och Mikael Nilsson är med och arrangerar den 32:a upplagan av Ystad cruising.
Foto: Sprisse Nilsson
Svenne Borg, Janne Matta och Mikael Nilsson är med och arrangerar den 32:a upplagan av Ystad cruising.

(Uppdaterad) På lördag förvandlas Ystads gator till en rullande bilutställning. Nytt för i år är att vissa gator i centrala Ystad spärras av.

Uppdatering: I en tidigare version av den här artikeln stod att all trafik stoppas under cruisingen. Det stämmer inte. Endast vissa gator kommer att stängas av. LÄS MER

Klockan 17.45 rullar årets största folkfest in på Ystads gator. Det är dags för den 32:a upplagan av Ystads cruising. Nytt för i år är att viss trafik stoppas.

– Vi hoppas att det kommer att rulla smidigare på det här sättet. Problemet är att rundan egentligen är för kort, men det är svårt att köra på något annat sätt, säger Jan ”Janne Matta” Olsson ordförande i Yankee Car Club.

Deltagarna kommer att ta sig in till Ystad från uppställningsplatsen i Köpingebro via Österleden, sen går rundan längsmed Sjömansgatan, Kyrkogårdsgatan, Kristianstadsvägen och Fridhemsgatan.

– Dragongatan får inte användas för cruisingen. Vi kommer att ha 14 vakter utplacerade som ska hålla koll på trafiken. Polisen ska också vara på plats, säger Janne Matta.

För att vara säkra på att vakternas instruktioner följs av deltagarna har man tagit hjälp av en av Sveriges starkaste män, Johan Espenkrona. Han och hans träningskompisar på Sjöbo Strong man tillsammans med Steve Hansen på Bevakning syd kommer att sköta trafiken.

– De ska vara så stora som möjligt. Det krävs lite respekt när man ska dirigera ett gäng skrålande personer i en raggarbil.

Arrangörerna räknar med att årets upplaga kan locka 600 ekipage till stan. Självklart är det bara amerikanska bilar som kommer på tal när det handlar om cruising. Några ålderskrav finns inte.

– Det ska vara en bil som du vågar använda, men som du ändå är rädd om, säger Janne Matta.

Cruisingen i Ystad brukar dra till sig både hängivna entusiaster med blankpolerade rariteter och ett mer festglatt raggarklientel. Arrangörerna välkomnar alla.

– Uppåt landet finns det en mer utvecklad rockabillykultur som lockar många unga. De kommer ner i fullastade bilar som man undrar hur de fick igenom besiktningen, säger Janne Matta.

– De sätter färg på det hela. Det är kul när det blandas, säger Mikael Nilsson, ny medlem i klubben som fungerar som allt-i-allo.

Vindrutan på en Cadillac Fleetwood av 1960 års modell är en vacker skapelse.
Foto: Sprisse Nilsson
Vindrutan på en Cadillac Fleetwood av 1960 års modell är en vacker skapelse.

Det som lockar med de amerikanska bilarna är sammanhållningen och musiken.

– Och så är det ju som musik att lyssna på motorerna, säger Sven-Erik ”Svenne” Borg.

Janne Matta kommer dock själv att få uppleva årets cruising på två hjul.

– Jag ska ha koll på trafiken och på vakterna. Jag kommer att köra runt på en HD. Det går bra det också. Det viktigaste är att alla deltagare har kul.

Fakta

Ystad Cruising 2018

När: Lördag 12 maj

Var: Uppställning i Köpingebro på plattan vid gamla sockerbruket från klockan 12. Entré 50 kronor. Förare och barn under 15 år går in gratis. Här finns mat, försäljning och underhållning med Nya Stup. 17.30: Avfärd mot Ystad.

18.00-22: Crusing på Ystads gator.

21.00 och framåt: Medlemsfest på Raggargården i Bussjö. På scen: Blue-56 och Red West & Hot Rhythm.

Visa mer...