Kultur

Ge apan i dig en chans

bokrecension Artikeln publicerades

Owen Davey har tidigare skrivit faktaböcker om hajar och kattdjur. Hans nyöversatta bok ger en bred översikt av hur apor lever.

Tjattra som en apa

Faktabok

Text och bild: Owen Davey

Översättning: Anna Rosenqvist

Förlag: Opal

Vilken apa kan vråla så det hörs hela fem kilometer? Vem kan springa 55 kilometer i timmen? Och vem kan plocka jordnötter med sin 90 cm långa svans? Svaren finns i Owen Daveys faktabok ”Tjattra som en apa”.

På rikt illustrerade sidor samlas information om hur olika sorters apor lever och ser ut. Mer detaljerade nedslag görs, bland annat hos den pyttelilla dvärgsilkesapan och den växtätande geladan. Här finns också stråk av mytologi och rader om människans påverkan på apornas liv.

Beskrivningarna är tydliga och kryddade med bildrika exempel, men bitvis är det lite spretigt och det då och då insprängda du-tilltalet stör något. På det hela taget är det ändå en spännande faktabok för barn i lågstadieåldern.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.