Annons
Nyheter

Giftläckage från Skånska växthus – höga halter i vattendragen: ”Behöver totalförbjudas”

Länsstyrelsen har tagit vattenprover i närheten av sju växthus i Skåne – vid alla utom ett hittades för höga halter av växtskyddsmedel.
Skåne • Publicerad 2 juni 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

En substans som sticker ut i undersökningen är imidakoprid, som hittades i samtliga vattenprover. I 27 av totalt 35 prover överskred ämnet dessutom sitt riktvärde.

Imidakloprid finns i ett tiotal olika växtskyddsmedel. Ämnet är skadligt för insikter, däribland livsviktiga pollinerare, och det förbjöds för utomhusanvändning av EU 2018.

Annons

– Ämnet tilläts i växthus, med antagandet att den aktiva substansen inte ska läcka. Studien visar att växthusen fortfarande inte håller tätt, trots insatser under senare år, säger Pardis Pirzadeh, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

”Det är branschen och ytterst ägarna som har ansvaret”

Växthusodlare och myndigheter har sedan 2008 försökt minska risken för läckage av växtskyddsmedel. Länsstyrelsens menar att studien med vattenproverna pekar på att det behövs fler insatser.

Enhetschefen på länsstyrelsen, Kristian Wennberg säger att ämnet behöver totalförbjudas i Sverige om det inte blir någon förändring. Ett sådant förbud finns redan i Frankrike.

– Det är branschen, och ytterst ägarna till växthusen, som har ansvaret för att läckaget upphör, säger Kristian Wennberg.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons