Annons

Kremering av siamesiska tvillingar stoppas

Samhälle • Publicerad 20 november 2019
Kremeringen av ett sammanvuxet tvillingfoster från Naturhistoriska museet i Göteborg stoppas. Arkivbild.
Kremeringen av ett sammanvuxet tvillingfoster från Naturhistoriska museet i Göteborg stoppas. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den planerade kremeringen av ett tvillingfoster från Naturhistoriska museet i Göteborg stoppas tills vidare. Kyrkogårdsförvaltningen avvaktar med kremeringen "tills rättsläget är klarlagt", skriver Dagens Nyheter.

Tidigare i år beslutade Västarvet, som förvaltar natur- och kulturarvet i Västra Götalandsregionen, att fostret av de siamesiska tvillingarna ska kremeras och gravsättas – efter över 150 år. Beställningen hade gjorts till Kyrkogårdsförvaltningen, rapporterar Göteborgs-Posten.

Annons

Beslutet om kremering har kritiserats av personal vid museet, och stoppas nu alltså tills vidare.

Burken med tvillingfostret, som skänktes till museet 1863, ingår i en omdiskuterad gallring av mänskliga kvarlevor i museets samlingar som Västarvet har genomfört under året.

De siamesiska tvillingarna var fram till 2011 en del av museets basutställning och visades ända fram till 2017 för särskilt intresserade.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons