Annons

Göteborgsoperan sätter upp "Cabaret"

Kultur • Publicerad 23 september 2019
Liza Minnelli spelade Sally Bowles när "Cabaret" filmatiserades 1972. Arkivbild.
Liza Minnelli spelade Sally Bowles när "Cabaret" filmatiserades 1972. Arkivbild.Foto: Laurent Gillieron

Göteborgsoperan vänder blicken mot 1930-talets Tyskland. Deras stora musikalsatsning nästa år blir klassikern "Cabaret" – en av världens mest spelade musikaler.

Handlingen kretsar kring nattklubbsstjärnan Sally Bowles och Clifford Bradshaw, en ung amerikan med författardrömmar. De lever ett utsvävande nattliv i Berlin, medan nazismen växer sig starkare, och hotar allt fler i deras omgivning.

Annons

Det är en brittisk laguppställning som står bakom uppsättningen, med regissör James Grieve i spetsen. Han kallar "Cabaret" för "en av tidernas bästa musikaler".

"'Cabaret' är en stark och ständigt aktuell berättelse om när individualism och expressionism ställs mot en allt starkare fascism. Vår Cabaret kommer att bli ett färgstarkt uppror. En hyllning till mångfald, egenarter och kulturens förmåga att frigöra människor från förtryck och ge dem möjlighet att uttrycka sig fritt."

Cabaret hade urpremiär på Broadway i New York 1966 och är baserad på Christopher Isherwoods självbiografiska bok "Farväl till Berlin" (1939).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons