Annons

Gott om jordgubbar till midsommar

Det kommer att finnas tillräckligt med både svenska jordgubbar och färskpotatis till midsommar, lovar både producenter och handel.
Mat • Publicerad 18 juni 2019
Ingen risk för brist på jordgubbar i midsommar, lovar producenter och handel. Arkivbild
Ingen risk för brist på jordgubbar i midsommar, lovar producenter och handel. ArkivbildFoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Men efterfrågan är större än utbudet och redan i nästa vecka kan potatislagren börja sina, rapporterar ATL, Lantbrukets Affärstidning.

– Färskpotatisen kommer definitivt att räcka till alla som vill ha i midsommar. Vi var lite oroliga, men de sista 14 dagarna har varit väldigt gynnsamma vädermässigt, säger Mikael Sturesson på Dalens Potatis, som odlar på 75 hektar på Bjärehalvön, till ATL.

Annons

Däremot ser det ut att kunna bli brist på potatis i juli månad. Den svaga skörden 2018 har lett till att det knappt finns någon vinterpotatis i lager.

För jordgubbsodlarna är det bråda tider inför årets försäljningstopp. Magnus Engstedt är rådgivare på Bärfrämjandet och räknar med att alla som vill ha jordgubbar på midsommar kommer att hitta dem.

– Samtidigt jobbar vi i en sektor där vädret är en nyckelfaktor och snabbt kan äventyra produktionen. Regnar det på midsommarafton säljs det betydligt mindre jordgubbar än om det är soligt. Då förvandlas snabbt ett underskott till ett överskott, säger han till tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons