Annons

Greker protesterar och hedrar juntans offer

Grekland • Publicerad 17 november 2019
Kravallpolis bevakade USA:s ambassad i Aten när protesttåg marscherade mot ambassaden i samband med hedrandet av offren i studentprotester mot militärjuntan 1973. Juntan styrde Grekland 1967–1974.
Kravallpolis bevakade USA:s ambassad i Aten när protesttåg marscherade mot ambassaden i samband med hedrandet av offren i studentprotester mot militärjuntan 1973. Juntan styrde Grekland 1967–1974.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
En demonstrant i Aten bränner USA:s och Natos flaggor under en minnesmarsch för att hedra offren i en studentprotest mot militärjuntan 1973.
En demonstrant i Aten bränner USA:s och Natos flaggor under en minnesmarsch för att hedra offren i en studentprotest mot militärjuntan 1973.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

Minst 30 000 personer demonstrerade på söndagen i grekiska Aten och Thessaloniki till åminnelse av en studentrevolt 1973. I studentupproret mot den grekiska militärjuntan dödades minst 24 människor, och årsdagen hedras alltid.

Söndagens demonstration var den första stora protesten som genomfördes i Aten sedan landet fått en ny, konservativ regering.

Annons

Protesterna riktades bland annat mot Kyriakos Mitsotakis regering, som gick till val med löfte om att stärka lag och ordning i Grekland.

"Ner med högerregeringen", uppmanade ett plakat. "Uppror hamnar inte på museer", stod det på ett annat.

Talkörer riktade också kritik mot USA:s president Donald Trump och den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. En grupp tände eld på USA:s och försvarsalliansen Natos flaggor. I Thessaloniki kastades brandbomber mot bilar.

Protestmarschen i Aten avslutades traditionsenligt utanför USA:s ambassad, där polisnärvaron var stor. USA anses ha stöttat militärjuntan som kontrollerade Grekland 1967–1974.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons