Annons
Nyheter

Guide: Här kan du fira midsommar

Här hittar du midsommarfirande från hela sydöstra Skåne, från Kivik och Brösarp till Abbekås.
Sydöstra Skåne • Publicerad 21 juni 2018 • Uppdaterad 22 juni 2018
Foto: Henrik Holmberg / TT

Ystads kommun

Nybrostrand, kl 14–16: Vid ängen framför scoutstugan enligt tradition, klä stången, dans, musik, lotteri, lekar och umgås.

Annons

Dag Hammarskölds Backåkra, kl 14–15.30: Traditionellt midsommarfirande med dans, musik, sång och lekar kring midsommarstången, som leds av konferencier och lekledare. Servering finns.

Ystads Sandskog, kl 13.30–16: Traditionellt firande vid Midsommarängen (Saltsjöbadsvägen i Ystad). Dans kring midsommarstången, försäljning av kaffe & jordgubbstårta, glass, fiskdamm, lotteri samt lekar, musik & sång.

Snårestad, kl 13: Midsommarafton i kyrkdungen. Midsommarstången kläs gemensamt och sedan blir det dans.

Kåseberga, kl 13–16: Byahuset, Sång- och danslekar, lotteri. Midsommarstången reses kl 14. Byalaget bjuder på kaffe/te/saft och hembakt.

Ingelstorp, kl 13– : Ingelstorp IF arrangerar traditionellt firande i församlingsparken. Kl 13 kläs stången och kl 14 börjar lekar och dans kring densamma. Fiskdamm, lotteri. Kaffe och hembakt serveras.

Simrishamns kommun

I Borrby prästgårdspark börjar firandet redan klockan nio på morgonen, då midsommarstången kläs. Sedan blir det dans och lekar uppvisning av Österlens folkdansgille från klockan 13.

Klockan 10 kläs stången på Solevi i Kivik. 13.30 är det samling för dans, musikunderhållning och stipendieutdelning från Åke Bomans minnesfond. Fika finns till försäljning.

Traditionellt midsommarfirande blir det på Tjörnedala. Klockan 13.30 börjar Nya Stup att spela och klockan 14.00 blir det dans kring midsommarstången. En timme senare har Österlens folkdansgille uppvisning. Lotteri och försäljning av förtäring.

På Skillinge idrottsplats firar man midsommar mellan klockan 14 och 15. Det blir dans kring midsommarstången, försäljning av kaffe och korv med mera.

Annons

I Gärsnäs ordnar scoutkåren traditionellt midsommarfirande med dans kring majstången från klockan 13.30. Äbbled spelar och det blir kaffeservering med hembakade kakor. För dem som vill hjälpa till att klä majstången är det samling klockan 9.

Tomelilla kommun

I Övraby mölla i söder uppmanas man komma vid klockan 13, med blommor till majstången och egen kaffekorg, sedan blir det dans och lekar till levande musik, hälsar föreningen Övraby Mölla.

Och i Tomelilla är det Tomelilla Byagård som gäller. Klockan 12 kläs majstången, innan det är dags för dans och lekar och kaffe ur egen korg.

I Brösarp firar byagillet midsommar på Byaängen. Vid 12.30 gör man klart midsommarstången, och någon timme senare blir det dans, lekar och sedan medhavd fika. Barnen bjuds på godis.

I Skåne Tranås firar Ungdomsföreningen som man gjort i ett halvsekel. Det innebär samling på torget klockan 13 för att sätta blommor i stången och bära ner den till ängen, 13.30 kommer Ystad folkdansförening och dansar, och sedan blir det lekar och kaffe.

I Onslunda firar man vid hembygdsgården – och man gör det flera föreningar tillsammans, utöver hembygdsföreningen också PRO, byalaget och Onslunda IF. Vid 13.15 är det dags att resa den i förväg klädda stången, och därefter vidtar dans till levande musik, och det blir bland annat kaffeservering och lotterier, samt öppet i Alma Trapps affär.

I Smedstorp är det som vanligt Gröne plan som man firar på – med start klockan 14.

Gamla Lunnarps byalag håller som vanligt sitt firande kombinerat med byalagets årsmöte. Man träffas klockan 13 vid Anita och Jan-Inges där minimajstången väntar på att bli klädd.

Sjöbo kommun

Annons

Lövestad: Det blir traditionsenligt firande i Lövestad även detta år, mellan klockan 12 och 14 på Lövängen - Lövestads idrottsplats. Ta med picknick och eventuellt blommor så kläs midsommarstången tillsammans och så dansar vi kring den. Grillen tänds till alla som vill grilla, det blir tipsrunda och godisregn.

Vollsjö: Wollsjö byalag ordnar midsommarfirande med början klockan 13.30 på Gröningen, vid lekplatsen. Stången kläs, Nils-Ove spelar och det blir dans och lekar.

Skurups kommun

Skurupsortens folkdanslag dansar igång midsommarfirandet på Svanehoms slott klockan 14. Här bjuds även på kaffeservering och lotterier.

I Skivarp, vid gröningen intill torget, startar firandet på midsommarafton klockan 10. Då är alla välkomna att hjälpa till att klä stången med hjälpt av medhavda blommor. Klockan 14 reses stången och sedan bjuds det upp till dans med avbrott för picknick. Skivarps byalag är värd för arrangemanget.

I Västra Nöbbelöv är det också byalaget som står som värd. Firandet hålls i Kurts hage mitt i byn. Klockan 14 är det samling och stången kläs, därefter ringdans och lekar och picknick. Även här uppmanas besökarna att ta med sig blommor till stången.

I Abbekås fira man midsommar på Vabacken. Stången pyntas klockan 11 och precis som på de flesta håll börjar själva dansen och firandet och dansen klockan 14.

Skurupsortens folkdanslag som underhåller i Svaneholms slottspark gästar Ville prästgårdpark på söndagen den 24 juni klockan 14, här fortsätter firandet av midsommar med dans, fika och gudstjänst.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons