Häktning hävd för terrordömd

Brott Artikeln publicerades
Illustration från förhandlingen i tingsrätten. Nu har hovrätten hävt häktningen för den man som dömdes till sju års fängelse i tingsrätten. Arkivbild.
Foto: Ingela Landström/TT
Illustration från förhandlingen i tingsrätten. Nu har hovrätten hävt häktningen för den man som dömdes till sju års fängelse i tingsrätten. Arkivbild.

Svea hovrätt har hävt häktningen för en 46-årig man som i tingsrätten fälldes för att ha planerat ett terrorbrott i Sverige, rapporterar .

– Det är ju klart ett tecken på att min klient kommer att frikännas från de anklagelser som handlar om förberedelse till terroristbrott, säger mannens advokat Thomas Olsson.

Men 46-åringen har inte försatts på fri fot utan i stället har Säkerhetspolisen tagit honom i förvar.

Rättegången i hovrätten avslutades i måndags. Enligt hovrättslagman Ragnar Palmkvist finns det inte längre skäl för att mannen ska sitta frihetsberövad. Domen kommer den 12 juni.

Även chefsåklagaren Per Lindqvist tolkar den hävda häktningen som att mannen kommer att frias från misstankarna om förberedelse till terrorbrott, säger han till Ekot.

Mannen dömdes i mars till sju års fängelse av tingsrätten för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Flera män fälldes också för terrorfinansiering och dömdes till kortare fängelsestraff.

Det var i april förra året som polisen slog till mot en lägenhet i Akalla i Stockholm och mot en fastighet i jämtländska Strömsund.

Tre män greps misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. Enligt åklagare hade de bland annat försett sig med kemikalier, tagit del av bombinstruktioner och chattat med IS-terrorister. De misstänks även före terrorfinansiering, precis som tre andra män.

Fakta

Fakta: De misstänkta i terrormålet i hovrätten

En 46-årig man dömdes i tingsrätten till fängelse i sju år för förberedelse till terroristbrott samt terrorfinansiering. Både han själv och åklagaren överklagade.

En 30-årig man dömdes i tingsrätten till fängelse i sex månader för terrorfinansiering. Mannen och åklagaren överklagade, då han ville att mannen även skulle dömas för förberedelse.

En 39-årig man dömdes i tingsrätten till en månads fängelse för brukande av falsk urkund, men friades från misstankarna om förberedelse samt finansiering. Åklagaren överklagade inte, men mannen ville själv frias från urkundsdomen.

Två andra män som dömdes i tingsrätten till fängelse i sex respektive fyra månader för terrorfinansiering överklagade också. Det gjorde även åklagaren, som ansåg att straffen skulle skärpas.

Åklagaren överklagade också domen mot den man som frikändes från misstankarna om terrorfinansiering.

Källa: Solna tingsrätt, Svea hovrätt

Visa mer...