Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Skåne

En man i Kristianstad blev under natten påhoppad av okända gärningsmän som ska ha delat ut både sparkar och slag mot den målsägandes huvud.

Händelsen inkom till polisen vid klockan 02.40 natten mot lördag och ska ha inträffat på Östra Boulevarden.

– När polisen kommer till platsen verkar mannen vara avsvimmad och blöder från ansiktet. Jag räknar med att han fick föras till sjukhus, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region Syd.

Gärningsmännen, som ska ha varit minst två stycken, var inte kvar på platsen och ingen har gripits misstänkt för brottet.

Innan dess, vid 23-tiden på kvällen, inträffade en snarlik händelse på Fridhemsgatan vid järnvägsstationen i Ystad. En man i 25-årsåldern blev då påhoppad av tre för honom okända gärningsmän.

– De har utdelat knytnävsslag mot mannens ansikte. Han har fått svullnader och rodnader men inte behövt föras till sjukhus, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region Syd.

Ingen har gripits misstänkt för misshandeln.

Sverige

En kvinna i 50-årsåldern blev under fredagskvällen överfallen av fem ungdomar i Bålsta.

Kvinnan promenerade på en cykelväg vid 22-tiden på kvällen när fem mycket unga män angrep henne och slet ner henne på marken.

– Kvinnans upplevelse är att de försökte våldta henne, säger Johan Sohlberg, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala.

En man som var ute och rastade sin hund lyckades avbryta våldtäktsförsöket och kvinnan kunde ta sig loss.

Polisen söker nu med hundpatrull och helikopter i området. (TT)

Polisen har upprättat en anmälan om misshandel och olaga hot sedan en åttaårig flicka hittats på en lekplats i Sollefteå, rädd och med blodigt ansikte. Enligt flickan har hon blivit slagen och hotad av en grupp äldre pojkar.

– Hon har varit ensam på lekparken nära där hon bor. Mamman blir orolig och påträffar dottern som gömmer sig bakom ett hus. Hon är livrädd för att hon blivit nedknuffad från en lekställning samt fått ett slag i ansiktet. Hon börjar storgråta när mamma kommer, säger Henrik Vernerlund, befäl på regionledningscentralen för polisen i Västernorrland.

Flickan beskriver pojkarna som "moppekillar" och säger att de var fyra eller fem till antalet. Hon uppger att en av dem hotat henne: "Vi ska döda dig".

Flickan befann sig på fredagskvällen på sjukhus för undersökning. Polisen, som sökt i området, efterlyser observationer från allmänheten och uppmanar pojkarna att ge sig till känna. (TT)

Världen

Sent på fredagskvällen meddelade Kenyas valkommission att den sittande presidenten Uhuru Kenyatta valts till ännu en mandatperiod.

– Om frågan är varför Kenyatta vann är mitt svar att jag inte är säker på att han gjorde det, säger statsvetaren Anders Sjögren på plats i Nairobi.

Den sittande presidenten Uhuru Kenyatta fick 54,27 procent och oppositionsledaren Raila Odinga 44,74 procent av rösterna, meddelade landets valkommission sent på fredagskvällen.

Den oppositionella koalitionen Nasa vägrade delta i ceremonin där valresultatet offentliggjordes och kallade processen "en fars".

Anders Sjögren, statsvetare vid Nordiska Afrikainstitutet som befinner sig i Nairobi, menar att oppositionens anklagelser om valfusk bör tas på allvar.

– Min reaktion är att de här siffrorna behöver granskas närmare utifrån de invändningar som oppositionen rest och det faktum att processen som valkommissionen använt sig av inte följt lagen, säger han.

Oppositionen har sagt att den inte tänker ifrågasätta valresultatet i domstol, vilket har lett till oro för att den i stället kommer att uppmana till protester på gatan. (TT)

Fem personer har omkommit efter att en tornado tillsammans med kraftiga skyfall drabbat ett område i den autonoma regionen Inre Mongoliet i norra Kina.

Stormen slog på fredagseftermiddagen till mot staden Chifeng med omnejd, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Över femtio personer ska ha skadats. Statlig tv visade bilder på kollapsade hus i stormen som förstörde ett 30-tal hus på tre mindre orter. (TT)

Förintelseöverlevaren Israel Kristal, världens äldste man, har avlidit.

Han föddes i Polen i september 1903 och överlevde förintelselägret Auschwitz. I lägret dödades hans första fru, två barn och även andra familjemedlemmar av nazisterna. Han gifte om sig efter kriget och flyttade till Israel 1950.

I mars i fjol utsågs han av Guinness rekordbok till världens äldste man. Han avled i staden Haifa, 113 år gammal, enligt lokala medier i Israel.

Jeanne Calment i Frankrike, som gick bort 1997 när hon var 122 år, är den människa som har haft den längsta bekräftade livslängden. (TT)